Lacrima stejarului de Simona Tănăsescu – impresii Mihaela Popescu

Lacrima stejarului, de Simona Tănăsescu – impresii Mihaela Popescu

   E pentru prima dată când nu aștept finalul unei cărți. Mi-a fost suficient să deschid acest CEVA (deocamdată voit nu-l introduc într-o categorie) la mijloc. “Inimii îi este permis să iubească de nenumărate ori, însă sufletului, o singură dată. Ne naștem ca întreguri ‒ inimă și suflet. Ori de câte ori ea bate puternic, el este mulțumit. Ori de câte ori ea iubește, el îi zâmbește. Ori de câte ori ea suferă, el se rupe în bucăți, lăsând conștient loc pentru o altă jumătate. Acea parte care să-i aducă inimii sunetul unui alt ritm, pe care să-l recunoască drept cel adevărat, cel care contează. Inima poate să facă excese, sufletul nu. Inima reacționează la stimuli, pe când sufletul la acea forță invizibilă, puternică, pe care doar jumătatea lui o poate percepe cu aceeași intensitate. Conexiunea este instantanee ‒ recunoscută de suflet, agreată de inimă, dar uneori refuzată de rațiune din cauza sentimentelor, pe care ea, rațiunea, nu are cum să le înțeleagă și se simte dată la o parte. Și asta pentru că nu mai gândești. Nu poți cere minții raționale explicații, dar poți da șansă inimii să-și acorde bătaia după ritmul sufletului, care în final poate convinge și judecata. În al doisprezecelea ceas, tempoul sufletesc te face să uiți orice abuz al inimii. Trecutul își șterge suferința, în timp ce viitorul stă la pândă. Iubirea este prezent, este momentul în care reușești și te trezești în cele din urmă. Acea iubire este un basm, născut odată din realitățile unora, devenit poveste altora, care nu i-au simțit magia, care nu au simțit ușurarea sufletului în zborul spre lună și nici focul născut dintr-un crâmpei al soarelui. Acea iubire nu este o impresie. Ea există sau nu. Atunci când este, se întâmplă o singură dată în viață. Restul… zboruri ale inimii, când decolări intense, când aterizări forțate.” Am rămas brusc fără cuvinte, fără sensuri, fără direcții. Izbit de tâmpla lumii și țintuit de gleznele timpului.

   Pe acest CEVA îl simți ca un judecător care te privește rece și te supune unui interogatoriu spiritual: 1. CINE EȘTI? 2. DE UNDE VII ȘI UNDE TE DUCI? 3. REALITATEA TA VS ILUZIA LUMII?

  Acest CEVA| vorbește despre credință și iubirea nelimitată prin care CINEVA descrie cu har și putere esența mea, a ta, a omenirii în sine. Mereu pe un drum fără capete, mereu o coborâre în sus, spre esența ființei. Acest CEVA și acest CINEVA îți oferă șansă unei definiții eterne, în tonuri moderne, a sufletului. Urme de negru și sângeriu. Urme de albastru ceresc contopite într-un alb orbitor total spre care nu-ți poți ridica privirea. Atingeri diafane de liniște și sfâșietoare guri încercând să urle cu țipete mute. Acest CEVA este ZIDUL PLÂNGERII, lângă care tu, cititor, rămâi țintuit – un om fără contur, fără început și fără sfârșit. Nimic nu mai e ce pare. Acest CINEVA îți dizolvă și-ți recompune ființa cu puterea unui Dumnezeu într-un act hipnotic de scriere. Un act de creație profundă și totală asumare a lumii care ne înconjoară. Nu-i e dat oricui să reconstituie un drum secret și să rescrie din aproape în aproape istoria și sensurile lumii.

   LEGENDĂ: CEVA = O carte imensă cât un tratat modern de istorie antică. O carte imensă cât un imens tratat despre iubirea eternă. O carte imensă cât o Biblie ținută în mâini tremurânde de ateul readus pe drumul credinței. O carte imensă fără început și fără sfârșit asemeni sufletului, o carte despre LOGOS și COSMOS, despre BONUS și MALUS. O carte imensă cât o definiție a sufletului, pe care firește niciodată nu o vom putea cuprinde în suficiente cuvinte și sensuri. O carte – document care te întreabă în fiecare moment ceva…ceva despre ține, despre omenirea ta, despre sensul tău… CINEVA = Un scriitor, un om regăsit, conștient de umanitatea lui…. ECCE HOMO! 

Mihaela Popescu – jurnalist

Lacrima stejarului şi aici

Cartea o găsiţi pe site-ulEditura Eikon


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.