O noapte de pomină, de Ada Tudor – Editura Literpress Publishing – recenzie

Autor: Arcidalia Ghenof

O NOAPTE DE POMINĂ  – ADA  TUDOR

Editura Literpress Publishing

Mi-am dorit să citesc cartea pentru că m-a intrigat coperta misterioasă și titlul, iar faptul că autoarea este româncă a fost un bonus.

Sigur că povestea se petrece în anii 1800, o perioadă foarte ofertantă pentru un autor de romance.  De ce ofertantă?  Pentru că este perioada în care femeile nu au nici un fel de drepturi. Sunt educate de mici că rolul lor este să țină casa, să facă copii pentru a asigura un succesor, să fie un accesoriu al bărbatului lor.  Iar bărbații sunt stăpâni absoluți: că tați își folosesc fetele ca marfă de schimb pentru bani sau o situație avantajoasă, c ăsoți consideră soția o proprietate cu care pot face ce vor.  Dar în ambele cazuri banii și bunurile femeilor sunt  în stăpânirea unora sau altora dintre bărbați. Niciodată a lor, a acelora cărora le aparțin de drept.

Pentru că nu-i așa,  femeile sunt slabe și neștiutoare și trebuie conduse și îndrumate de bărbații casei!!!  Oribil!!!

De aceea li se pare ciudat când fetele/femeile se răzvrătesc,  împotriva cutumelor unei societăți cu idei și obiceiuri învechite.

La 16 ani Valerie rămâne orfană de ambii părinți, aceștia murind într-un accident. Un an de zile rămâne la moșia lor din Southampton, ocupându-se de administrarea ei cu ajutorul servitorilor. Era fericită, dar unchiul ei, fratele mai mare al tatălui, Julian Crayden, vine și o ia la Londra, deși nu-i văzuse pe părinții ei de 10 ani, nu fusese nici la înmormântare, dar era , conform legii,  tutorele ei. O ademenește cu promisiunea unui sezon monden și ea acceptă, sperând să petreacă mai mult timp și cu nașa ei Amelia.

Dar totul a fost o minciună, nu haine noi, nu baluri, nici măcar permisiunea unor întâlniri cu Amelia. Unchiul  îi voia doar banii , de care însă datorită măsurilor luate de tatăl ei nu se poate atinge. Așa că va concepe un plan 😮 va mărita cu unul dintre prietenii lui Windham, un ticălos ca și el, stabilind ca după nuntă să împartă între ei averea. Și mireasa? Nu conta!!!

Doar că nu se așteaptă la răzvrătirea fetii…

Valerie fuge noaptea din casa unchiului, și , deși urmărită de oamenii acestuia,  este salvată de apariția unei trăsuri și a unui tânăr aristocrat,  Nicholas Haven, care venea de la un bal.

Pentru că fata șocată nu vorbea o duce în apartamentul lui de burlac, apoi…petrec o noapte minunată împreună, dar dimineața fata dispare. Deși la un moment dat el îi ceruse să-i spună Nick, ea nu-și dezvăluise identitatea, și el văzuse doar o fată speriată tăcută, cu un păr lung negru și un semn de arsură pe umăr.

Valerie ajunge până la urmă la Amelia și pleacă amandouă în Franța.  Îi spune totul  nașei sale, mai ales că din noaptea aceea rezultă un copil, o fetiță Beth.

În Franța sunt găzduiți de un vechi prieten al nașei, contele Du Bouillard, un aristocrat în vârstă, care aflând povestea ei o ia de soție, dându-le un nume și o legitimitate și ei și copilului.

Acum, după moartea lui  și a unchiului, Valerie revine în Anglia în postura de văduvă  cu un copil, dar bogată și independentă.

Întâlnirea cu Nick la un bal, chimia dintre ei, recunoașterea lui ca fiind tânărul din acea noapte, o pun pe jar. Dar și pe el!

Nicholas începe s-o curteze, o cunoaște pe fetiță și pentru prima dată se gândește la căsătorie. Totul este acceptat și îndrumat ușor de mama lui și Amelia.

Doar că ea nu știe cum să-i spună lui Nick că Beth este fiica lui.

Pe fondul acesta de tatonări, evitări, dragoste, apare Widham, care o amenință ajungând s-o șantajeze și s-o răpească. Era falit și avea nevoie de banii ei.

Și asistăm la o mulțime de evenimente, dar mai ales la cum un bărbat poate subestima puterea și voința unei mame de a-și apăra copilul, și mai ales puterea iubirii.

Ce se întâmplă cu Valerie?  Dar cu Beth?

Ce va face Nick?  Reușește să le salveze?  Vor fi împreună?

Ce se întâmplă cu Windham?

Povestea este interesantă, plăcută, relaxantă și bine scrisă.

Uitasem să vă spun că în poveste mai apare verișoara lui Nick, Sarah-o tânără nonconformistă și hotărâtă, și Dereck, prietenul lui cel mai bun.

Povestea lor o vom citi în viitorul roman al autoarei.

Felicitări Ada Tudor și așteptăm următoarea carte!

Iar vouă lectură plăcută!

În urmă cu șase ani, o întâlnire întâmplătoare, urmată de o noapte de pasiune, i-a dat viața peste cap lui Valerie Camden. Acum, tânăra a revenit în Londra ca văduvă a contelui DuBouillard, și se simte, în sfârșit, pregătită să facă parte din înalta societate londoneză. Dar amintirea acelei nopți o bântuie încă, iar reîntâlnirea cu bărbatul misterios care o salvase nu face decât să îi întoarcă lumea pe dos încă o dată.

Nicholas Haven este burlac convins și nimeni și nimic nu îl poate determina să se însoare. Dar, când o anumită contesă intră în viața lui, Nick se vede obligat să-și reconsidere părerea despre căsătorie. Însă fericirea lor este umbrită de un secret din trecut și de un bărbat care nu vrea să renunțe cu ușurință la Valerie și, mai ales, la averea ei. Vor reuși cei doi să treacă peste toate secretele și să înfrunte toate amenințările, fără să se aleagă cu inimile frânte?”

Carte disponibilă pe site-ul Literpress.ro


Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.