Cântecul lacului – Dan Bițuică – Literpress Publishing – recenzie

CÂNTECUL  LACULUI –DAN  BIŢUICĂ

Editura LITERPRESS PUBLISHING

An apariție: 2020

Pagini 312

mystery&thriller

Autor recenzie: Arcidalia Ghenof

Cântecul lacului este un roman cu narator subiectiv și prezintă trăirile interioare, frământările și întâmplările prin care trece Josh Diker, un tânăr scriitor, autorul unui roman de succes, aflat într-un impas al vieții. Acțiunea se desfășoară în SUA, în statul Dakota de Sud, orășelul Sioux Falls, situat la poalele munților, în inima cărora bunicul lui Josh avea o cabană. Revenirea la cabana unde își petrecuse copilăria îi trezește amintiri dragi, dar și triste. Lacul de lângă cabană a rămas la fel, enigmatic și parcă viu, fiind cel care luase viața unchiului său, Joshua, și a bunicii sale, care își pierduse mințile după moartea fiului ei. Misterul din zonă crește când în pădure își face apariția un indian-spirit care pigmentează povestea cu groază și necunoscut. Un jurnal misterios, un criminal la care nici nu te aștepți, FBI, secrete, un lac enigmatic, desene rupestre și multe întâmplări ciudate.”

Este prima carte a lui Dan Biţuică pe care o citesc și eram curioasă.  Recunosc că nu am fost dezamăgită.  Este o poveste interesantă, la granița dintre normal și paranormal, avem parte de mister, urmăriri, crime, legende și dragoste.

Și acum să vorbim puțin despre conținut și personaje.

Acțiunea se petrece în munți, un loc destul de izolat cu o peșteră plină de legende, inscripții, o veche vatră a indienilor, unde parcă li se simte  și acum prezența, și un lac, magic prin însăși  imensitatea  lui și ceața care te înconjoară și parcă te acoperă. Și firește și lacul și pădurea își spun propriile povești ca niște ființe vii.

Și acum personajele…

Josh Diker, personajul principal, este și povestitorul, vedem totul prin ochii și sentimentele lui.

Josh trăise o copilărie aproape perfectă, cu o viață fără lipsuri materiale și liniștită până ce părinții lui se separaseră. Părinții  s-au iubit foarte mult până în momentul în care o altă femeie intervenise între ei. Asistă neputincios la certurile urâte ale părinților, la degradarea sănătății mamei sale și în final la moartea ei. Se căsătorește cu Emma, cu ajutorul tatălui său își cumpără un apartament și-l mobilează, dar după 4 ani ajung la un divorț rece, urât și nemilos.

Cu ajutorul avocatului ei, care îi era și amant, Emma îi ia tot ce are, inclusiv banii proveniți din vânzarea primei lui cărți “La capătul curcubeului “.  Cartea fusese un mare succes și banii, nu puțini, au dispărut în amenajarea locuinței și în traiul de zi cu zi.

Pe fondul acestor dezamăgiri și nemulțumiri din viața personală intervine și neputința de-a scrie și mai apoi alcolemia. Totuși Ben, șeful lui de la editură, încearcă să-l “scuture”, să-l facă să-și revină,  dar și să scrie, îl ajută inclusiv cu bani.

Epuizat de necazuri și probleme, Josh ia hotărârea să se retragă la cabana moștenită de la bunicul Morgan, tatăl mamei lui. Cabana  aflată în munți, la patru ore de oraș, fusese construită de bunicul său, care lucrând la tăiat de copaci  nu prea ajungea acasă. Utilată cu tot ce-i trebuia, fusese casa și biroul lui până menţinuse afacerea și mai ales după moartea soției și a fiului său.

Josh ajunge la cabană, curăță în interior, pune în funcție generatorul și aparatele și începe să-și facă un program de viață, convins că aici va putea să scrie din nou și chiar să se lase de alcool.

Dar liniștea îi este tulburată de-o prezență stranie și mergând pe  urmele lăsate în zăpadă  ajunge la  peștera unde o va cunoaște pe Luana, tânăra indiancă.

Tot la cabană îl caută șeriful Sam, care-i spune că a fost bun prieten cu Morgan, bunicul lui și ajutorul de șerif, indianul Cobb.

La început îi place că Sam l-a căutat, apoi prezența și intruziunea lui îl agasează și devine bănuitor.

În drumurile lui va găși niște file de jurnal, scrise de un asasin, care povestește cum i-a omorât bunica și unchiul, dar dădea de înțeles că ar fi drogat-o și violat-o.

Apoi găsește într-o ascunzătoare, în podeaua cabanei, o scrisoare, de la bunicul său, care confirmă cumva faptele din filele jurnalului, dar în urma cercetărilor va afla că sunt scrise la aceeași mașină de scris deci de aceeași persoană.

Josh este bulversat și nu mai știe ce să creadă și în cine poate avea încredere.  Partea bună este că scrie din nou, povestea lui, a familiei, a lacului.

Povestea Luanei aduce niște lămuriri, și iubirea dintre ei îl ajută să țină piept tuturor.

Sigur că apar din nou în peisaj Emma cu iubitul ei care vor “partea lor din cabană”, dar Josh  se ține tare și judecătorul  de la tribunal respinge clar cererile.

Totuși “cineva “ aproape că-l omoară pe Josh, mai întâi în accident, pe urmă în spital.

Josh îi cere ajutorul lui Ben, care va apela la un prieten de la F.B.I.

Împreună cu Jeff, prietenul lui Josh din tinerețe, acum și el agent, îi întind o cursă criminalului, despre care știau doar că e mereu îmbrăcat în negru, cu mănuși și mască, de aceea nu putuse fi identificat.

Cu ajutorul prietenilor lui și chiar al spiritului indianului din pădure criminalul este prins și Josh va putea să-și continue viața, cu bune și cu rele.

Povestea ne-o relatează chiar Josh ajuns de acum la bătrânețe, în rarele momente de luciditate.

Este  interesant cum ne sunt relatate poveștile personajelor din roman, fiecare interesantă în felul ei, fiecare cu finalitatea ei.

Orcum se adeverește din  nou sintagma “ nimic și nimeni nu este ce pare a fi”.

De-a dreptul șocant este să vedem atâta lăcomie, dragoste transformată în ură, răutate, faptele unei minți diabolice și mai ales să aflăm cine este criminalul.

Dar în antiteză avem o poveste frumoasă și sensibilă de iubire, încredere, speranță, prietenie adevărată și determinarea de-a reuși în viață, de-a ieși din întunericul alcoolului în lumină.

Merită să citiți o carte interesantă  cu o poveste deosebită.

Carte disponibilă pe Literpress Publishing

Arcidalia Ghenof

Câteva cuvinte despre autor: :

Am văzut lumina zilei în cel mai însorit oraș al țării, adică în Câmpina, în frumosul județ Prahova. De când am început să înțeleg ce este cartea, practic „m-am infestat de acest microb” atât de benefic. La vârsta de 10 ani, pe când citeam Rob Roy, pe scările mozaicate ale casei bunicilor din Breaza, atunci am făcut un legământ cu literatura. Mi-am făgăduit că, în momentul în care am să cresc, să scriu o carte ca alții să mă citească și pe mine. O perioadă lungă de așteptare… mai precis 42 de ani, și am reușit să-mi împlinesc visul. Am debutat pe 8 septembrie 2020 la editura Eikon cu romanul Grilajul din fereastră, un roman pe care-l recomand celor care iubesc aventura, misterul, acțiunea și scriitura alertă. Munca mea în domeniu abia a început și doar după câteva luni de la debut, va apărea și al doilea roman, Cântecul lacului, la editura LITERPRESS PUBLISHING, pe care abia aștept să vi-l ofer spre lecturare. Sper ca în curând să vadă lumina tiparului și al treilea roman, la care lucrez acum, așa că ar trebui să vă familiarizați cu numele meu pe copertele mai multor cărți.”


One thought on “Cântecul lacului – Dan Bițuică – Literpress Publishing – recenzie

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.