Izmir. Destine divergente – Cosmin Lazar – Literpress Publishing

Autor review: Arcidalia Ghenof

IZMIR  DESTINE  DIVERGENTE – COSMIN  LAZĂR

Literpress Publishing/ An apariție 2020/Număr pagini: 506 / Seria Kader

“Iubirea și destinul – două forțe ce guvernează lumea necondiționat; religia și tradiția – altele două, care, uneori, se pot dovedi piedici. Dar, indiferent cât de aprigă ar fi lupta dintre ele, mereu există un învingător. Important este să trăiești viața la maximum.

Cemile și Nur sunt două surori pe care lupta dintre aceste forțe le-a trimis în lumi și culturi diferite. Pentru a scăpa de o răzbunare în numele tradiției, familia acestora este nevoită să plece din Izmir, lăsând în urmă o viață lipsită de griji. Nur este obligată să se căsătorească, însă alege să se revolte; Cemile are posibilitatea unei alegeri, dar cu ce preț…

Primul volum al seriei „Kader” este o adevărată lecție de cultură orientală, autorul surprinzând prin aventurile protagonistelor, care ne poartă în locuri precum Istanbul, Monaco, Alger sau nisipurile fierbinți ale Saharei și cercetând consecințele fanatismului religios și intoleranța din prima jumătate a secolului trecut.

Un debut de excepție al unui scriitor cu reale înclinații literare și istorice”

Am abordat cartea lui Cosmin cu multă curiozitate.  Mai citisem  câteva fragmente postate pe site-ul Literatura pe Tocuri și m-au impresionat. Mai mult știam despre interesul și fascinația lui Cosmin pentru tot ce ține de lumea orientală și mai ales de Turcia.

Cartea este saga unei familii, care deși își croise un drum și un cămin în Turcia este urmărită de tradițiile și razbunarile din familie.

Latiffa provine dintr-o familie cu sânge regal,îl cunoaște pe Ali Hassan,se îndrăgostesc,el își sfidează familia și se stabilesc în Izmir. Aici au o viață frumoasă, plină de dragoste și înțelegere. Latiffa militează pentru drepturile femeilor și ajută multă lume din Izmir. Au patru copii,două fete și doi băieți: Cemile, Nur, Mehmet și Ali..

Soarta lovește crunt când Latiffa află că are cancer și Ali este anunțat că familia lui din Maroc îl caută și vrea răzbunare, că pericolul e aproape, unul dintre numeroșii veri ajungând  în guvernul de la Ankara.

Cu gândul să-și salveze copiii, Latiffa îl trimite pe Ali cu ei în Maroc la vărul Mahmud crezând că el îi va ajuta și apăra. Dar se înșală crunt!

Odată prins în capcană Ali  “va juca” cum i se va cere până la moartea lui.

Nur este obligată să ia de soț un bătrân că să salveze viața fraților și tatălui ei.

Uneltirile și răutatea vărului duc în final la moartea tatălui și oarecum la “eliberarea” copiilor.

Mehmet și Ali se mută separat, își deschid o afacere. Nur scapă de soț și se îndrăgostește de unul dintre fii acestuia Ahmed, cu care încearcă să-și croiască o nouă viață.

Dar soarta va interveni din nou și fratele vitreg al lui Ahmed îl omoară, vrând femeia, copilul și averea acestuia. Dar nu reușește. Ahmed parcă se pregătise pentru un altfel de final, trecuse toată averea lui personală pe numnele lui Nur, iar frații acesteia o ajută să plece cu vaporul la Istanbul.

Datorită uneltirilor vărului tatălui lor, cei trei credeau că nu mai au pe nimeni că și Cemile e  moartă, exact cum credea și ea despre ei.

Pe de altă parte în Izmir viața nu fusese ușoară. Cemile rămăsese  în urma fraților ei și pierduse vaporul,se întorsese la vila familiei și era cu mama și doica ei. Dar vărul tatălui, ajuns în guvern, îi urmărește cu determinare și fiindcă nu găsește pe altcineva o ucide pe Latiffa, dar moare și el.

Rămasă singură după moartea Latiffei și mai apoi a doicii, Cemile se hotărăște să vândă casa pentru a plăti datoriile rămase ale familiei.

Apoi hotărâtă pleacă la Istanbul unde se angajează ca ajutor de bucătar la un mare restaurant. Pricepută la gătit și cu o fire plăcută este foarte apreciată de cei de la restaurant, dar și de clienți. E preocupată și atrasă în continuare de poezie, de arte, citește jurnalul  mamei sale de unde află despre descendența familiei și arborele ei genealogic.

Îl cunoaște pe Hakan, căpitan de vas, care-i face o curte asiduua, o ia de soție, o lasă gravidă și pleacă din nou pe mare.

În Franța Hakan zăbovește luni bune, revine la vechea lui dragoste Isabelle, o fată de neam regal, care, culmea, seamănă mult cu Cemile la trăsături. Își dă seama că de fapt pe ea o iubește, îi face o curte îndrăcită și o și cere de soție, uitând cu totul că nu e liber.

În Istanbul Cemile se atașează și se înțelege foarte bine cu mama și fratele soțului ei, care la rândul lor o iubesc și o prețuiesc. Naște, fără ca soțul ei să fie cu ea, o pereche de gemeni, dar băiatul moare  și rămâne doar fata.  Întoarcerea soțului o face să-și dea seama că el nu mai e același, că nu o mai iubește.

Așa că iată-le pe ambele surori în Istanbul, fără să știe una de alta, cu problemele și viețile lor, urmărite de destin.

Ce se va întâmplă mai departe vom vedea.

Cartea este scrisă într-un stil alert, ușor citibil, este plină de istorie, tradiții,obiceiuri.

Se vede cercetarea complexă și minuțioasă a autorului, referitoare la istoria, tradițiile, obiceiurile familiilor și a locurilor.

Cartea lui Cosmin te plimbă prin Istanbul, Monaco, Alger, Sahara, din case  bogate în case sărace sau corturi de beduini.

O lume a contrastelor: când soare când întuneric, când dragoste când ură, iubire și trădare, sinceritare și credință, viclenie și răutate.

Nu vă spun mai multe va las să citiți “IZMIR   DESTINE  DIVERGENTE “ și va aștept părerea.

Felicitări Cosmin Lazăr și așteptăm continuarea! Arcidalia Ghenof

Carte disponibilă pe site-ul Literpress Publishing, cartepedia, eMag


One thought on “Izmir. Destine divergente – Cosmin Lazar – Literpress Publishing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.