Negresă cu gem şi bezea

Negresă cu gem şi bezea

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr. 6 Aprilie 2017

Autor: Robert Bădică

Ingrediente:

Pentru negresă:

– 420 g. făină albă de grâu;

– 250 g. zahăr alb;

– 120 ml. ulei vegetal;

– 500 ml. cafea preparată;

– 2 linguriţe bicarbonat de sodiu;

– 1 linguriţă oţet;

– 30 g. cacao neagră neîndulcită;

– un praf de sare;

– esenţă de rom.

  Pentru stratul de gem:

– 400 g. gem de vişine.

   Pentru bezea:

– 5 albuşuri;

– 200 g. zahăr alb;

– un praf de sare.

    Mod de preparare:

    Negresă:

 Într-un bol încăpător punem făina cernută, zahărul alb, bicarbonatul de sodiu, cacaoa neagră neîndulcită şi sarea. Amestecăm bine. Adăugăm şi uleiul, cafeaua neagră, oţetul şi esenţa. Omogenizăm. Turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute, depinde de cuptor.

   Stratul de gem:

   Scoatem prăjitura de la cuptor după ce s-a copt şi turnăm imediat gemul de vişine peste. Lăsăm puţin de o parte tava şi ne ocupăm de bezea.

   Bezeaua:

   Batem albuşurile spumă cu un praf de sare. Apoi, adăugăm zahărul şi mixăm până ce acesta se topeşte şi bezeua devine lucioasă. Aşezăm cu grijă bezeaua peste blat şi gem şi mai dăm desertul la cuptor pentru maxim 10 minute, cât să se umfle puţin bezeaua şi să se rumenească. Nu o lăsaţi mai mult pentru că o să se ploştească şi o să arate urât la final.

   Prăjitura se taie atunci când s-a răcit complet. Din păcate rezistă foarte puţin în frigider, circa patru zile, nu din cauza blatului, nici a gemului, ci a bezelei.

Poftă Bună!

Autor: Robert Bădică


4 thoughts on “Negresă cu gem şi bezea

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.