Amore al mare, de Grațiela Țurțu – o carte cu parfum de viață

Titlu: Amore al mare

Autor: Grațiela Țurțu

Editura: LiterPress Publishing

Colecția: PrimRose

Anul: 2021

Număr pagini: 250

Există momente magice, când susurul apelor intră în rezonanța poveștilor de iubire, iar Grațiela Țurțu a surprins un astfel de moment și l-a redat într-o carte cu alură de arie muzicală impregnată cu emoție.

Amore al mare” este o carte pe care, citind-o, ai impresia că asculți, de fapt, vocea autoarei, pe fundalul sublim al apelor venețiene. Roman de actualitate prin modul în care sondează emoția umană, cartea este o descriere magistrală a vieții care curge într-un ritm rapid, o călătorie în care fiecare poveste începe ca una de dragoste și se transformă, treptat, într-o lecție de viață.

Pe fundalul descrierii etapelor prin care trec personajele de-a lungul vieții, există un element aparent neimplicat, dar care are, în realitate, o prezență constantă și un rol determinant – apa. Simbol al regenerării, dar și al distrugerii, al metamorfozei și al transcendenței, apa însoțește traseele iubirilor în timp, generând reglări ale destinelor.

Cartea descrie teme sensibile, precum singurătatea în cuplu, renunțarea la propriile vise pentru a-l mulțumi pe celălalt, problematica provocărilor din perioada adolescenței, aspectele relației părinte-copil în contextul căutării propriei identități. Dincolo de toate acestea, de la un capăt al cărții la celălalt, destinul execută numeroase piruete, viața scoțând la suprafață, la fel ca apa, adevăratele caractere ale personajelor, unora reliefându-le fricile sau slăbiciunile, altora descoperindu-le calitățile.

Chiar dacă provin din diverse colțuri ale lumii, destinul le oferă personajelor oportunitatea de a se întâlni într-un decor sublim, romantic, un loc emblematic pentru iubiri. Totuși, oricât de implicat și prezent ar fi destinul în romantica Veneție, personajele sunt cele care aleg, iar aceste alegeri declanșează evenimente ulterioare care schimbă existențe. Suntem, așadar, singurii responsabili pentru ceea ce ni se întâmplă, pentru modul în care ne gestionăm viața.

Gabrielle și Lorenzo, primul cuplu pe care autoarea ni-l prezintă, poate părea pentru cei din jur un cuplu perfect, însă timpul dezvăluie numeroase păreri de rău, frustrări. Cei doi copii ai cuplului, Aleria și Auguste luptă și ei, de-a lungul vieții, pentru a-și construi fericirea, însă întreg traseul este străbătut de alegeri. Calitatea acestor alegeri determină echilibrul ulterior.

Berta și Mirco, al doilea cuplu, luptă pentru a fi împreună, trecând peste ideile preconcepute ale părinților. Dacă vor avea sau nu armonie în cuplu, dacă viața în doi le va aduce împlinire și armonie, veți afla citind cartea.

Traiectoriile personajelor trasează harta complexă a emoțiilor pe care un om le poate experimenta într-o viață, în procesul conștient de reinventare și de creștere spirituală. Dincolo de obstacole, de dorințe ascunse sau neîmplinite, de temeri, fiecare personaj asimilează lecțiile pe care această existență i le oferă.

Construcția personajelor feminine dezvăluie abilitatea de fină observatoare a autoarei, de cunoscătoare a tipologiilor umane. Ritmul romanului este rapid, cele paisprezece capitole au o dinamică efervescentă și cititorul nu va lăsa cartea din mână, până nu va fi citit fiecare rând, pănă la final… iar acolo, la sfârșitul poveștii, se va întreba, cu siguranță, din prisma caruselului de emoții la care a fost supus, dacă există destin sau dacă ceea ce ni se întâmplă este rezultatul alegerilor nostre.

Grațiela Țurțu este, prin profesia sa, un om al cifrelor și se pare că gândirea matematică nu a îngrădit nicio clipă imaginația și abilitatea de a construi o poveste complexă, cu romantism, răsturnări de situație și toate atributele unui roman de succes. Poate că tocmai această colaborare armonioasă între cunoașterea lumii cifrelor și a scrisului a reprezentat terenul fertil de unde s-au născut ideile.

Așa cum spuneam și în titlu, cartea Grațielei Țurțu are parfumul realistic al vieții, cu toată paleta de culori emoționale pe care omenirea le-a primit pentru a le experimenta. Pe fundalul acestui parfum realistic, cititorul face o călătorie virtuală în melancolica Veneție, află nu doar atmosfera din celebrele piețe, ci și elemente din istoria acestei regiuni. Deasemenea, Marea Mediterană este un alt punct cheie, folosit ca decor pentru desfășurarea evenimentelor.

„Soarele, din ce în ce mai luminos și arzător, îi surprindea plăcut printre măsuțele așezate între oleandri, copăcei și flori. Valurile Mediteranei se apropiau cu îndrăzneală și chemare până sub zidul înalt al terasei.”

Din când în când, cursul iubirilor trăite printre ape este presărat cu reflecțiile autoarei, acestea conferind un farmec de poveste romanului.

„Timpul trece peste toți și toate, lăsând urme mai bune sau mai rele, nimic nu scăpa de furtuni și nici de zile senine. Depinde de fiecare cum le primește: unii se bucură de schimbare, alții rămân la pământ, unii le analizează, apoi le repară, unii învață și evoluează, alții se plâng și-atât. Dacă nu înțelegi și nu schimbi nimic, o vor face alții pentru tine, tu nu-ți vei trăi viața, te va trăi ea pe tine.”

Grațiela Țurțu s-a născut într-un colț de Bucovină ( pe care-l consideră raiul locului), în comuna Valea Moldovei, județul Suceava și locuiește în orașul Suceava. A absolvit Institutul de Științe Economice Timișoara, și, după mai multe peripeții profesionale, din anul 2000 lucrează ca expert contabil în propriul birou individual.

Ca iubitoare a artelor, în toate formele de manifestare, doar scrisul și pictura au cucerit-o definitiv.

Este membră a Clubului de Inițiativă Literară Suceava, sub egida căruia a publicat în revista electronica HB-scrisuri, precum și în câteva volume alături de alți membri. De asemenea a publicat, în mai multe rânduri, în publicația Metamorfoze sub egida Societății Științifice Cygnus –centru UNESCO.

Ca volume de autor a publicat:

De la cai verzi la stele (2015, editura Sf.Ierarh Nicolae – Brăila), roman autobiografic;

Cafea cu aburi de succes (2015, editura Sf. Ierarh Nicolae –Brăila), carte motivațională de dezvoltare personală;

Mălina (2016, editura Cygnus –Suceava), roman inspirat din viața oamenilor, așa-zis simpli, de la țară;

Rădăcini (2018, editura Cygnus – Suceava), roman;

Printre lumi de ziua mea (2020, editura Cygnus Suceava), carte în care sunt prezentate fragmente din existența autoarei, dar și cu accente psihologice.

La Editura LiterPress Publishing a fost publicată cartea Amore al mare – Iubiri printre ape.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.