1877– portretul unei iubiri desăvârșite – MARIUS ALBERT NEGUȚ

1877 –portretul unei iubiri desăvârșite-  MARIUS  ALBERT  NEGUȚ

“Domnița Ileana de la Rucăr și roșiorul Mihai Anastasescu se îndrăgostesc chiar în pragul Războiului de Independență. Iubirea lor arde etapele, chiar sub ochii vigilenți ai părinților boieri de viță veche și ai unei dădace care le colorează cu melița ei de țărancă hâtră povestea romantică. Ritualuri vechi, modă proaspăt sosită de la Paris, emoții dintotdeauna, jupanese agitate și riscante partide de vânătoare se succed într-un ritm amețitor, creând una dintre cele mai frumoase și simpatice imagini ale unui cuplu sortit să rămână veșnic împreună. Apoi vine războiul, un tăvălug care-i forțează pe cei doi să creeze istorie: el prin curaj pe câmpul de bătălie, ea prin determinare pe frontul de acasă, unde se oferă să fie soră de caritate în spitale.

O documentare atentă e prezentă în aceste pagini, străbătute și de personaje reale, ca Principele Carol și Doamna Elisabeta. Zăpada se înroșește dincolo de Dunăre, iar despărțirea celor doi tineri devine din ce în ce mai greu de îndurat, până când, sfidând riscurile, domnița aleargă spre alesul ei. Iar soarta intervine…
 O minunată poveste de dragoste și război, cu o întorsătură care ar înmuia inimile fanilor Dianei Gabaldon”

Marius Neguț  nu se dezminte.  Spunea cândva că nu vede de ce ar apela la fantasy când sunt atâtea subiecte reale în jurul nostru.  Are dreptate!

De data asta ne spune o poveste de dragoste din 1877, din perioada războiului de independență.

Doi tineri, copii de boieri-dregători la curtea lui Carol, se întâlnesc, se îndrăgostesc și se căsătoresc. Intervine războiul, el pleacă pe front, ea va face voluntariat, apoi va lucra ca soră la spital.

Se reîntâlnesc de două ori: odată când el este lăsat acasă în permisie rănit fiind. Atunci Ileana este șocată  de schimbările pe care le vede la Mihai, impresionat și bulversat de ororile văzute și punându-și întrebarea “cui servește războiul?” A doua oară când merge cu echipa medicală pe front, dorind să-i spună lui Mihai că vor avea un copil.

Sunt fericiți amândoi și speră să se revadă curând, să-și trăiască viața în pace.

Dar viața are alte planuri pentru ei.

Ce va păți Ileana pe drum?

Ce se va întâmpla cu sarcina?

Ce va face Mihai?

Sunt numai câteva întrebări ale căror răspunsuri le veți afla citind cartea.

Povestea tinerilor este o poveste neaoș românească, grefată pe situația economică, socială și politică a anului 1877.

Marius Neguț ne descrie obiceiurile acelor vremuri.cutumele existente la curtare, căsătorie, întâlniri, valoarea zestrei, toate lucruri stabilite și impuse de părinți și societate.

Povestea lui Mihai și a Ilenei poate părea desuetă tinerilor de acum, dar este o oglindă a acelor vremuri, o relație frumoasă și romantică.

Autorul face o documentare și o descriere riguroasă a războiului de la 1877, războiul de independență.

Începând de la organizarea armatei, modul de luptă și atac, nepăsarea unor comandanți față de oamenii lor, pe care mulți îi văd doar “carne de tun”, atacuri în care mor mii de oameni, morți inutile, care duc la întrebările lui Mihai, unul dintre puținii cărora le pasă de semenii lor :

“Și totuși am plecat…De ce ?”

“Să dobândim neatârnarea!”

“Pentru că sunt militar și român pe deasupra! Pentru că noi, bărbații, luptăm atunci când patria ne-o cere!  De ce ?!  Ce întrebare tâmpită!”

“ Chiar dacă vom cuceri independența,oamenii simpli care formează oastea țării nu o vor dobândi niciodată, înțelegi?  Ei , de fapt,luptă pentru neatarnarea noastră a boierilor.  Și știi ce e trist, Ileană?  Că, fără ei, talpa, noi nu putem sta în picioare…”

Descriind bătăliile, cucerirea redutelor, Marius Neguț ne vorbește și despre orgoliile generalilor ruși, aliați cu Carol, și a generalilor români, orgolii care vor distruge trupele.

Totul seamănă, la altă scară desigur, cu orgoliile și infatuările celor aflați în frunte azi.

Citim despre curajul doamnelor, conduse de Elisabeta, Doamna țării, care fie ca voluntare în spital, fie donând alimente și îmbrăcăminte își fac datoria față de țară alături de bărbații lor.

Poeziile care apar în volum (scrise de Mihai iubitei lui Ileana) întregesc povestea de dragoste. Marius Neguț combină realitățile războiului, cu povestea romantică, cu un pic de paranormal și cu versurile, o combinație reușită.

“Iubito, lumea s-a sfârșit!

 Te-ai rătăcit de mine…

  Și singur, fluture smintit,

  de lună mă izbesc uimit,

  durerea să-mi aline.”

“Iar de  prin soartă nu voi da

  de-un leac să mă aline,

  pribeag, dement îmi voi urla,

  până când dorul va-înceta,

  chemarea-mi către tine.”

Felicitări Marius Albert Neguț și mulțumesc!

Arcidalia Ghenof


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.