Casa bântuită, de Shirley Jackson

recenzie

Casa bântuită – Shirley Jackson

Recenzie

      Clișeul casei bântuite este prezent adesea în literatură și mai ales în cinematografie, așa că este firesc să apară întrebarea: „Dar… de ce această carte?”. Dintr-un amalgam de povești ce izvorăsc din același loc, „Casa bantuită”, de Shirley Jackson, se distinge ușor dintre acestea prin tehnica narativă și personajele care depășesc stadiul “ființei de hârtie” și prind viață. 

      Hill House – „antiteza sănătății mintale” – se arată sumbră și singuratică în fața unui grup de 3 adulți – Eleanor Vance, Theodora și Luke Sanderson, însoțiți de doctorul John Montague, un savant cu un interes aparte în lumea paranormalului.

      Cele trei personaje sunt foarte diferite; Eleanor este retrasă și timidă, Theo este jucăușă și impulsivă, iar Luke (nepotul proprietarei casei și viitor moștenitor al acesteia) este cunoscut pentru tâlhăriile și minciunile sale, însă toti au un lucru în comun: Doctorul Montague îi contactează pe fiecare și le propune să petreacă 3 luni la Hill House pentru a lua parte la o investigație care să demonstreze dacă zvonurile ce spun că aceasta este bântuită sunt adevărate. 

      Încă de la primele pagini, ne îmbarcăm în mintea zbuciumată a Eleonorei Vance, care devine, pe măsură ce povestea progresează, principala generatoare de panică și teroare. Bântuită de singuratate și rămasă permanent împovărată de așteptările societății și ale mamei ei invalide care s-a stins din viață, Eleanor este paranoia personificată. Ea acceptă invitația doctorului Montague deoarece tânjește la independență. Aceasta pleacă spre Hill House, furând mașina surorii ei, pe care o detestă, și își petrece întregul drum închipuind o varietate de viitoruri în care este, în sfârșit, fericită. Hill House o eliberează de standardele societății și de vina ce o macină, dar o sechestrează pe Eleanor în propria sa minte, iar in singurătatea sinistră ce îmbibă pereții casei bântuite, protagonista este nevoită să își înfrunte traumele. 

      Temele care se disting cel mai clar din acest roman sunt conflictul omului cu supranaturalul și conflictul psihologic al omului cu sine. Un aspect care mi-a plăcut în mod deosebit la această carte este simetria dintre început și final. 

„Hill House, antiteza sănătății mintale, se înălța singuratică pe fundalul dealurilor, iar înăuntrul ei sălășluia întunericul; așa dăinuise vreme de mai bine de optzeci de ani și poate că avea să mai dăinuie încă optzeci. Înăuntru, pereții se înălțau drepți, cărămizile se aliniau ordonat, podelele erau ferme și ușile erau închise pe bună dreptate; liniștea se sprijinea cu nădejde de lemnul și piatra casei, și orice umbla pe acolo, umbla în singurătate.”

      Ceea ce face „Casa bântuită” cu adevărat înfricoșătoare nu sunt numai momentele de maximă tensiune în care viața personajelor este pusă în pericol, ci și, în special, cunoștința că nu există scăpare atunci când cei mai primejdioși monștri stau la pândă chiar în propria ta minte. 

      Recomand cu încredere acest roman tuturor persoanelor pasionate de supranatural sau care sunt fascinate de felul în care creierul uman reușește să altereze realitatea. „Casa bântuită”, de Shirley Jackson, este una dintre puținele cărți care m-au lăsat cu piele de găină după ce le-am citit. 

P.S. Pentru a avea parte de experiența completă, recomand ca lectura să fie însoțită de coloana sonoră a serialului de pe Netflix – “The Haunting of Hill House” – inspirat după acest roman. Dacă ar fi să o descriu, „Casa bântuită” este un amestec terifiant de fiori pe spate, întorsături neașteptate de situație și mult, mult suspans.

Ana Băncescu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.