Registrul Domnului Carvet – George Moisi – Editura LiterPress Publishing – recenzie carte

Titlul: Registrul Domnului Carvet
Autor: George Moisi
Editura LiterPress Publishing

“Unele reguli n-ar trebui încălcate niciodată, iar unele povești n-ar trebui urmărite. Un jurnalist de investigație și un avocat cu multe secrete n-ar trebui să se întâlnească niciodată. Pentru binele lor. Discreta avocată Rita Decker îi face o ofertă surprinzătoare jurnalistului de investigație Ben Toricelli: o sumă exagerat de mare pentru a fi jurnalist în compania pe care aceasta o reprezintă. Ceea ce nu știe Ben Toricelli este că Rita Decker și-a depășit mandatul.


Când jurnalistul află că avocata a fost asasinată și aruncată sub podul Brooklyn, coincidențele și întrebările fără răspuns îi dau de înțeles că oferta fusese o invitație la dezvăluirea adevărului. Secretele pe care avocata nu mai apucă să le dezvăluie dau naștere unei conspirații al cărei scop este eliminarea jurnalistului.


De ținta desenată pe spatele său, Ben Toricelli nu poate scăpa decât într-un singur mod: răspunzând cu aceeași monedă. Adâncindu-se în viesparul cu secrete, jurnalistul trebuie să lupte într-o cursă contracronometru, în care pericolele nu vin dintr-o singură direcție. Doar memoria trecutului poate opri crimele. Tot ea poate scoate la iveală și adevărul, iar crimele nu pot fi explicate decât cu ajutorul registrului domnului Carvet.”

,,O carte care te captivează. O abordare modernă demnă de Agatha Christie. O poveste ce te ține cu sufletul la gură până la final – să îi descoperi secretele” ( Literatura pe tocuri)

Coperta intrigantă și misterioasă și prezentarea te fac să vrei să citești cartea.
Am fost curioasă: un roman polițist, cartea de debut al autorului, un tânăr din vestul țării.
Acum pot să vă spun că dacă nu aș fi citit numele de pe copertă și nu aș fi știut că autorul este român, aș fi putut crede că este scris de un străin.


Romanul are o intrigă bine închegată, foarte ramificată, intensă și alertă, care se îmbină cu viețile private ale personajelor foarte bine conturate. Mai mult, este scris în stil cinematografic, ai impresia că vizionezi un film căruia abia aștepți să-i vezi finalul.
Dar până atunci să vorbim puțin despre acțiune prin prisma personajelor.


Personajul principal este un tânăr jurnalist de investigații – Ben Toricelli, renumit pentru încăpățânarea lui de-a rezolva problemele, de-a duce la capăt anchetele oricât de greu ar fi. Este un om fericit și-n viața privată, în pragul căsătoriei cu Venice, o tânără prezentatoare de televiziune.


Ben este abordat de avocata Rita Decker, la fel de cunoscută în domeniul ei ca și el, care-i propune o investigație plătită, aparent din partea firmei pe care o reprezintă.


Inițial, deși curios, Ben are reticențe și refuză. Totuși caută datele pe internet. Rita îi spusese că firma Pro Performance Pharmaceutics, care producea printre altele suplimente pentru atleți, este dată în judecată de guvernatorul statului Georgia, care voia un nou mandat. Totul pornise de la câțiva sportivi care abuzaseră de medicamente și fuseseră diagnosticați cu insuficiență cardiacă. Atleții locuiau în Birmingham-Alabama și, cu toate că puteau fi alte cauze, dădeau vina pe suplimente.


După discuția cu Rita, Ben caută mai multe date despre mica companie, despre clinica privată care făcuse investigațiile medicale și despre care nu auzise niciodată. Și este și mai intrigat când nu recunoaște nici un nume de pe lista atleților. Apelează la prietenii lui, jurnaliști sportivi, dar nici ei nu știu nimic, totuși unul dintre ei îi dă numărul de telefon al unui ziarist din Alabama.


Deși Rita îi dăduse un fel de ultimatum, Ben este prea ocupat cu căsătoria, sărbătorile, masa în familie.
Îl sună totuși pe ziaristul sportiv din Alabama, Darius Peditt și deoarece nici acesta nu știe, promite să se intereseze la cel al cărui loc îl ocupă.
Cu acordul șefului său de la ziar, Marty Biggs, Ben pleacă în Atlanta să se întâlnească cu Darius.


Și deja din aeroport încep problemele. Mașina lui Darius este spartă, hoțul nu ia decât o hârtie cu informații despre un ziarist care le putea da relații. Hoțul este reținut și predat poliției.
Ben începe să intre la idei, prea multe mistere: o avocată misterioasă, o companie farmaceutică misterioasă, o listă cu atleți misterioasă, un hoț misterios, îl tentează dar totuși nu e sigur că va accepta cazul.


Moartea misterioasă a Ritei, celebra avocată, îl determină să cerceteze lucrurile ajutat și de Darius. Când îi sunt negate toate întrebările își dă seama că de fapt Rita, cunoscându-l atât de bine, dorise să fie sigură că indiferent ce se întâmplă el va afla adevărul.


În avion, pe drumul către casă, remarcă un vecin ciudat, pe care-l ia din parcare chiar mașina care aproape îl omorâse cu o zi înainte.
Apoi lucrurile se precipită, mașina lui este spartă, dar nu se fură nimic ci i se pune un dispozitiv de urmărire. Prietenul lui, detectivul Michaels, își dă seama, reține vehicolul pentru cercetări și-i dă mașina lui să circule.
Dar nici amprentele, nici analiza ADN a sângelui hoțului nu se regăsesc în sistem.


Pentru că hoțul își spărsese nasul în cădere, Ben îl caută pe la spitale. Căutarea dă roade, dar ajunși acasă la el îl găsesc mort. Descoperă o grămadă de poze din timpul urmăririi lui Ben, chiar câteva în care apar și alte personaje: omul din avion, oamenii momentului printre care un bogat om de afaceri și omul guvernatorului. Michaels e chiar convins că Ben a fost urmărit de două grupuri diferite.

Și urmează urmăriri, atacuri, morți, amenințări.
Ben și Darius își trimit familiile, la socrii celui din urmă și ei devin din ce în ce mai motivați să rezolve problema.
După multe cercetări, urmăriri, atacuri asupra lor unde Ben este chiar silit să ucidă, reușesc să deșire pânza de păianjen și să dea de protagoniștii jocului.

Erau amestecate mafia, gangsteri, șefi de restaurant, șefi de companii, oameni de afaceri, polițiști, agenți F.B.I din stat și însuși guvernatorul.
Și totuși între cei mânjiți vor găsi și oameni cinstiți care-i vor ajuta. Și faptul că ei văd ce întinsă e caracatița crimei, de la un umil redactor de ziar până la guvernator, îi motivează și mai mult.
Sigur că până la urmă vor reuși să dea totul publicității, să se facă curățenie în structuri, să fie prinși și închiși vinovații, dar vor rămâne și ei cu sechele.
După ce se reface Darius se mută cu familia și începe o nouă viață, mai bună, dar amintirile rămân.
Dar Ben, în lupta asta, s-a confruntat și cu partea lui întunecată, care l-a determinat să gândească și să acționeze ca un gangster și chiar ca un criminal, fără regrete și fără remușcări că ia vieți.
Și asta îl îngrozește.

Ce se va întâmpla cu protagoniștii?
Cine sunt gangsterii?
Cum au reușit să creeze o asemenea pânză de păianjen?
Unde pleacă Darius și familia?
Ce se întâmplă cu Ben?

Sunt întrebări la care veți primi răspuns așa cum Ben și Darius au primit de la Carvet, de fapt din “Registrul Domnului Carvet”.

Ce registru? Cine este Carvet?
Ce s-a întâmplat cu el?

Alte întrebări care-și găsesc răspunsul dacă citiți romanul.
Eu pot doar să vă spun că am fost încântată să citesc o poveste polițistă excelentă, și că sper ca autorul să continue cu alt roman polițist.

Felicitări George Moisi, multă inspirație și succes în continuare!

Autor: Arcidalia Ghenof


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.