Mireasă de sacrificiu – Ioana-Mihaela Curaleț – LiterPress Publishing – recenzie carte

Titlul: Mireasă de sacrificiu

Autor: Ioana-Mihaela Curaleț

Editura LiterPress Publishing

Lordul Willem Drake are tot ce și-ar putea dori, e frumos, bogat, influent și libertin. Deși e cel mai râvnit burlac din Londra și nu duce lipsă de admiratoare, nici prin cap nu-i trece să-și abandoneze vechile obiceiuri în vederea întemeierii unei familii. Totuși, întâlnirea cu un vechi prieten îi aduce la cunoștință numeroase incidente ascunse publicului, anume o serie de crime în care victimele sunt doar doamne nobile și bogate, răpite din cele mai greu de crezut locuri, semn că oricine le vizează, le urmărește fiecare mișcare. Se cer recompense enorme pentru eliberarea lor, însă niciuna nu se întoarce în viață. Intrigat, Willem se lasă convins să se însoare de ochii lumii, știind că viitoarea lui mireasă va fi doar o momeală de ademenire a făptașilor, de aceea crede că alegerea cea mai potrivită e o fată simplă, căruia nimeni nu-i va duce prea mult lipsa.

Joanne Bright și-a petrecut toată viața la țară, dar visează să călătorească prin toată lumea, cum făcuseră în tinerețe părinții ei. Nu o interesează căsătoria, dar la insistențele tatălui ei, a cărui sănătate precară o pune față în față cu un adevăr crud, acela că după moartea lui va rămâne pe drumuri, acceptă să-și facă un debut târziu în societate, sperând că sezonul va fi un eșec total pentru ea și că se va putea întoarce acasă. Contrar șiretlicurilor ei de a-și îndrepta orice pețitor spre alte domnișoare pornite la vânătoare de soți, tocmai de atrăgătorul duce de Starlight nu poate scăpa. Cu toate că află de planurile sale crude, decide să intre în joc, fiind convinsă că spre deosebire de celelalte doamne care nu avuseseră nicio șansă, ea le va arăta londonezilor și soțului ei nemilos, puterea unui Tigru Alb.

O poveste fascinantă, o intrigă ademenitoare. Un roman ce se încadrează perfect în categoria „Iubiri de poveste” –(Literatura pe tocuri)

“Un bărbat nemilos. O femeie curajoasă”- un amestec explozibil.

Îmi place să citesc historical-romance, deși mă cam enervează perioada din istoria Angliei când se petrece acțiunea. Îmi dau seama că, datorită legilor și mentalităților din acea perioadă, este foarte ofertantă pentru un scriitor, și totuși…


E vremea “supremației” bărbaților considerați deștepți și descurcăreți, capabili să dea legi și hotărâri, să-și conducă viața și familia. Nu contează că mulți își petrec zilele și nopțile numai în beții, desfrâu, scandaluri, tocându-și banii și apoi căutând căsătorii avantajoase: ”titlu versus bani”.


În timpul ăsta femeia este privită și crescută doar ca un obiect în căsnicie, o persoană care trebuie să se supună soțului, să-i țină casa, să-i dea un moștenitor, să se ocupe de liniștea stăpânului și Doamne ferește să fie inteligentă sau cât de cât citită. Iar dacă se întâmpla trebuiau să dea iluzia soțului că ideile sunt ale lui. Nu mai vorbim că nu aveau dreptul să moștenească, la fel ca un băiat, dar nici să-și gospodărească banii care intrau automat sub conducerea soțului, chiar dacă era prost, bețivan sau violent. Bărbații aveau mereu dreptate, chiar când își înșelau, băteau sau chiar ucideau soția.
Tocmai datorită acestor caracteristici epoca respectivă este foarte ofertantă pentru autorii de historical-romance.
Așa și în romanul Ioanei-Mihaela Curaleț.

Avem un grup de asasini care răpeau soțiile nobililor bogați, cereau răscumpărare, dar după plata, ce trebuia mereu să fie adusă de-o servitoare, atât ea cât și stăpâna erau găsite torturate și moarte.


Cine ar putea fi atât de nemilos?

Asta este întrebarea pe care și-o pune Ambrose și-l roagă pe prietenul lui, lordul Willem Drake, să-l ajute. Pun la cale un plan inedit. Urma ca Willem, fiind burlac, să se căsătorească cu o ființă “nesemnificativă”, care să poată fi sacrificată și transformată în momeală.


La primul bal Willem o vede pe Joanne Bright, care pare a întruni toate condițiile: o fată simplă, venită de la țară, ușor dolofană pentru standardele vremii, avea deja 23 de ani, prea bătrână după părerea societății.

Joanne crescută la țară, destul de liberă, alături de tatăl ei, educată și învățată să gândească cu propria minte, este o fată liniștită, sensibilă și extrem de inteligentă. Doar că după principiile societății, care erau și ale lui Ambrose și chiar ale lui Willem, este o ființă ștearsă și nesemnificativă, deci dispensabilă.

Willem îi face o curte rapidă și o ia de soție, deși începe să-i pară rău că s-ar putea să moară.


Ce nu știe niciunul e că Joanne intrase “cu ochii deschiși” în căsnicie, deoarece aflase exact motivul pentru care fusese cerută și era foarte hotărâtă să descopere cine erau cei care ucideau femei pentru bani.
De unde știa Joanne?

Avea talente deosebite pe care încet încet le dezvăluie: putea citi pe buze, imita bine vocile, cunoștea efectul otrăvurilor și halucinogenelor, știa taine ale vindecării orientale și ale armelor specifice, ușoare dar letale. Mai mult, era înconjurată de oameni de încredere: camerista ei Olivia – o asiatică, angajați de la moșia tatălui său, calul, șoimii și o bufniță bine dresată.

Deși Willem se îndrăgostește de ea și încearcă s-o apere, ea ajunge deja în vizorul bandei.
Joanna își dă seama că este urmărită. Din investigațiile ei află că banda este formată din bărbați aristocrați sau poate nu numai…

Cercetările lui Willem și ale lui Ambrose atrag atenția bandei asupra lor.
Lucrurile se precipită când ei dispar la fel ca alte câteva persoane din jurul lor.

Ce se întâmplă cu victimele?
Ce face Joanne?
Va reuși să-i salveze?
Ce se întâmplă cu răpitorii?
Cine o ajută pe Joanne?
Ce se întâmplă în final cu personajele?

Aflați citind cartea.
O carte scrisă într-un stil cursiv, antrenant, care te determină să vrei să afli deznodământul.
Felicitări Ioana-Mihaela Curaleț!

Autor: Arcidalia Ghenof


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.