Personaje celebre din literatura universală – surse de inspirație pentru creatorii de modă contemporani

Cu siguranță, creatorii de modă contemporani au răscolit toate sertarele muzelor pentru a scoate la iveală cele mai fascinante articole de vestimentație.  Într-una dintre aceste clipe de acerbă căutare, s-a ajuns la marile personalități din literatura universală. Cu câțiva ani în urmă, la Festivalul de Literatură Franco-Irlandez au fost prezenți și creatori de modă de la case celebre. Aceștia din urmă au fost interesați nu doar de importanța descrierii hainelor într-un roman, ci mai ales de impactul pe care haina îl are asupra celorlalți. Cu umorul său binecunoscut, Mark Twain obișnuia să spună: „Haina îl face pe om! Persoanele dezbrăcate au o influență infimă pentru societate.”

Iată câteva din situațiile în care moda și literatura s-au îmbinat într-un mod sublim:

Giacomo Leopardi. Filosof, poet, eseist Italian, Giacomo Leopardi (n. 29 iunie 1798 – d. 14 iunie 1837) a scris un poem numit „Dialog între modă și moarte”. Moda apare ca soră a morții, iar poemul este un dialog prin care autorul subliniază originea comună a celor două – păcatul. Ambele sunt văzute ca elemente distrugătoare.  Giacomo Leopardi  vede moda ca o sursă a distrugerii noastre. Să nu uităm că poemul a fost scris în anul 1824… însă există creatori de modă care și-au lansat colecții vestimentare inspirate din acest poem. Alexander McQueen este unul din designerii care au ales ca muză acest poem. Unele din creațiile sale au fost catalogate drept sumbre. De altfel, răpus de crunta depresie, McQueen și-a luat viața în anul 2010, la doar 40 de ani.

Virginia Woolf. „Hainele au un rol mult mai important decât acela de a ține de cald. Ele ne schimbă viziunea asupra lumii, dar și viziunea lumii asupra noastră”, scria Virginia Woolf în anul 1928„Orlando”, povestea unui nobil care călătorește prin timp, îmbrăcat în piele și frânghii, fără să fie atins de trecerea anilor. În 1992 a avut loc ecranizarea romanului, cu Tilda Swinton în rolul principal și cu Quentin Crisp interpretând-o pe Regina Isabel I. Ecranizarea a fost un real succes. Celebrul creator de modă Christopher Bailey s-a inspirat din această scriere, în colecțiile sale feminine din 2016.

oscar-wild-60553_960_720Oscar Wilde. Au fost vremuri în care creatorii de modă s-au inspirat intens din stilul și din opera lui Oscar Wilde. Alexander McQueen a creat o colectie de toamnă în anul 2017, impresionat de scrierile lui Oscar Wild. Iată ce spunea Oscar Wild: „Moda este o formă de urâțenie. Este atât de intolerabilă, încât trebuie să o schimbăm o data la trei luni.” Ca editor la revista de modă „Lumea Femeilor”, Wilde a prezis încă din 1887 că hainele unisex vor fi acceptate de către societate datorită femeilor care adoră stilul masculin. Pălăria sa cu boruri largi și alura sa somptuoasă, stilul său original au atras atenția multor creatori de modă de astăzi.

moscow-1937273_960_720

Dostoievski… inegalabilul Dostoievski. Nu doar opera sa, ci și personalitatea sa puternică au avut un mare impact și în moda actuală. Astfel, în perioada 24 martie – 1 aprilie 2019 la Sankt Petersburg s-a desfășurat săptămâna modei internaționale „Night 2 Day”. Colecția inspirată din personalitatea și opera marelui Dostoievski a fost primită cu laude și aplauze îndelungate.

Dincolo de aspectul vintage pe care îl au creațiile inspirate din scriitorii vremurilor trecute, există și astăzi cărți și personaje care au un impact major asupra trendului vestimentar.

Fifty Shades of Grey… nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu siguranță, culoarea gri nu a fost una preferată de creatorii de modă pentru perioade destul de mari de timp, însă Anastasia Steele și Christian Grey au reactivat puterea acestei culori. Acum, o ținută office de culoare gri poate genera adevărate fantezii. Casele de modă celebre s-au inspirat deja din povestea celor două personaje.

Și literatura pentru copii a devenit sursă de inspirație pentru designerii vestimentari. Roald Dahl și personajele sale au inspirat hăinuțe create de firma englezească de îmbrăcăminte Boden.


4 thoughts on “Personaje celebre din literatura universală – surse de inspirație pentru creatorii de modă contemporani

  1. Poate nu ar trebui sa o spun in public, dar o fac totusi. Am citit Orlando cand eram foarte mica de varsta, probabil pana in 15 ani. Mare lucru nu am retinut din carte, probabil pentru ca anumite lucruri nu le-am inteles. Cred ca voi incerca sa o recitesc in urmatoarea perioada. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.