Rugă către mare, de Khaled Hosseini – impresii de lectură

DSC07902

Rugă către mare, de Khaled Hosseini – impresii de lectură

Editura Niculescu, 2018
Titlu original: Sea Prayer, 2018
Ilustrații de Dan Williams
Traducere de Raluca Nicolae

Dacă pleci la război, roagă-te o dată; dacă te duci într-o călătorie pe mare, roagă-te de două ori. proverb  rusesc

     Ca mare fan al romanelor lui Khaled Hosseini, m-am așteptat ca și Sea Prayer să fie proză de mare întindere, însă lectura a durat mai puțin de cinci minute. Am descoperit o scrisoare de la un tată îngrijorat, către fiul său adormit, în ajunul plecării pe Mediterană, spre o viață nouă.

alan kurdi
theguardian.com

      Cartea este inspirată de povestea tristă a unui băiețel sirian, Alan Kurdi, una dintre cele peste 5000 de persoane înecate în Marea Mediterană, încercând să ajungă în Europa și să scape de ororile războiului. Corpul lui Alan a fost adus de valuri pe o plajă din Turcia, în septembrie 2015.

Homs
theguardian.com

    Scrisoarea începe cu evocarea vieții tihnite din Homs, Siria, înainte de război, cu seri blânde și dimineți răcoroase și soare răsărind,/ o dungă subțire precum coaja portocalie/ a unui fruct de kaki. Casa bătrânească, pârâul, bazarul – toate sunt vii în sufletul tatălui, care știe că le-a pierdut definitiv: o simplă nălucire, un zvon îndepărtat,/de mult apus. Despre proteste, foamete, înmormântări, tatăl doar amintește, știind că băiatul le-a cunoscut singur… . Epistola se transformă într-o rugăciune arzătoare adresată mării adânci și nepăsătoare și se încheie în ton de elegie, ca un cântec de doliu.

   În deplină armonie cu acest poem epic sunt ilustrațiile realizate de Dan Williams. Dacă la început peisajele sunt realizate în culori vii, pe măsură ce trec paginile, se estompează, devin cenușii și întunecate. Astfel că am putea „citi” povestea doar din imagini, textul fiind doar un bonus, o legendă a hărții.

dan-williams.net

   M-a emoționat profund această carte. Autorul și ilustratorul au reușit să adune în câteva cuvinte și imagini drame și crize ale miilor de refugiați care și-au riscat viața în bărci șubrede și aglomerate, pentru a fugi din calea unei morți inevitabile.

Andreea D.

Urmăriţi rubrica recenzii cărţi pe Literaturapetocuri.ro


One thought on “Rugă către mare, de Khaled Hosseini – impresii de lectură

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.