An nou, obiecte vechi…

An nou, obiecte vechi…

Un obiect pe care îl ai își păstrează prea rar farmecul pe care îl avea atunci când îl doreai.    (Plinius cel Bătrân)

       Ne-am obișnuit ca, în graba cotidiană, să nu dăm importanță unor obiecte, fără de care viața noastră ar fi altfel. Le luăm pe toate de-a gata, fără să ne întrebăm cui trebuie să-i mulțumim pentru fereastra prin care privim, pentru gps-ul de azi, pentru produsele de igienă care ne fac viața mai curată și parfumată. Expunem în cele ce urmează o listă cu asemenea minuni mărunte și o scurtă poveste a lor.

      Săpunul (de la Savona – o localitate din nordul Italiei) a fost inventat de către sumerieni, primii mesopotamieni, încă de acum 2500 de ani. În ruinele Sumerului au fost găsite tăblițe de argilă care descriu procedeul de fabricație a săpunului. Tot în Sumerul Antic, în 3200 î.e.n., a fost inventat scrisul.

        hartie-igienica-gayettyBanala hârtie igienică a fost considerată invenția cea mai importantă a secolului trecut, cu toate că era folosită încă din secolul al VIII-lea e.n., în China. Sulul de hârtie igienică de astăzi a apărut abia în 1920, fiind inventat de către Joseph Gayetty.

     Fermoarul a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, din dorința americanului Whitecomb Judson de a crea un sistem de închidere rapidă. Inventatorul a obținut brevetul în 1893, iar în 1905 mașinile de fabricat fermoare erau deja operaționale.

        Sticla este atestată din timpul domniei faraonului Amenofis I, între 1667 și 1530 î.e.n. Plinius cel BătrânDupă spusele lui Plinius cel Bătrân, cărturar latin, sticla a fost descoperită de echipajul unei corăbii egiptene încărcate cu natran (carbonat de sodiu hidrat natural). Naufragiind pe o insulă pustie, corăbierii au folosit două bucăți de natran pentru a susține deasupra focului vasul în care își făceau mâncarea. În combinație cu nisipul plajei și căldura focului, a apărut sticla. Tot de numele lui Plinius cel Bătrân se leagă și istoria papirusului, prima formă de hârtie folosită înainte de Hristos.

       Busola a apărut în China, fiind apoi utilizată de marinarii arabi care navigau în nordul Oceanului Indian. Inițial, acul busolei era fixat pe un disc din lemn împărțit în 32 de carturi. Primul compas marin (roza vânturilor) a fost realizat de Flavio Giova, meșter din Amalfi, la sud de Napoli, în secolul al XIII-lea.

      anaximandruPrima hartă geografică a lumii a fost realizată în anul 575 î.e.n. de grecul Anaximandru din Milet și reprezenta o lume rotundă, înconjurată de apă. Ptolemeu (90-168 î.e.n.), matematician, astronom și geograf grec, a realizat 20 de hărți care au fost folosite până în secolul al XVI-lea. Acestea conțineau o serie de erori care l-au făcut pe Columb să creadă că se afla în India când de fapt acostase lângă continentul american.

(va urma)

harta-jodocus-hondius_c99eb_

 


3 thoughts on “An nou, obiecte vechi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.