Un gest cât o mie de parade

Un gest cât o mie de parade

          A trecut și 1 Decembrie cu toate manifestațiile, opulența și patriotismul sezonier pe care ne place să le încercăm din când în când, ca să nu uităm că, până la urmă, suntem români de #100. Ne-am întrecut în activități care mai de care mai originale; am refăcut trasee, am cântat imnul, am dezvelit busturi lângă care am așezat coroane tricolore, în ritm de fanfare. Dar cu ce am rămas? Ne-au făcut toate astea mai buni, își iubesc copiii noștri mai mult țara?

        O adevărată lecție de patriotism am primit-o de la elevii unei clase terminale de la liceul din Siret. Adolescenți simpli, cu bun simț, vorbitori de limba ucraineană, m-au emoționat zilele trecute până la lacrimi.

       -Doamna profesoară, m-a abordat hotărâtă Iulia, o minionă cu gura mare din 12B. E Centenarul și noi n-am făcut nimic pentru țara asta. Vrem să facem și noi o faptă bună: să donăm sânge. Măcar atât…

         Inițial am crezut că e doar o metodă de a trage de timp, ca să scape de ora de curs, dar am constatat că vorbea cât se poate de serios. Sunt tineri, gândeam eu, sângele ar trebui să le fiarbă de patima iubirii, iar ei îl oferă semenilor. Așa că le-am susținut dorința.

donatori2

        Pe 4 decembrie 2018, la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, au devenit niște eroi. Și, ca gestul lor să fie și mai admirabil, tichetele cadou primite au fost redirecționate către cazuri sociale din orașul Siret. Pe ei nu-i interesează să apară în media ca niște buni cetățeni, nu vor să se laude cu gestul lor sau să primească diplome ori bunuri materiale. Vor doar să ajute. Măcar atât spunea Iulia… Atât-ul ei înseamnă mai mult decât își imaginează: au oferit viață. Ceea ce au făcut întrece toate cântările și paradele dedicate Centenarului. Nu credeți?

ema si alexcentrul

        Vi-i prezint pe Ema, Alex (X3), Iulia, Tabita, Nicoleta, Robert, Iulian, Alexandra, Andu, Roxana, Florentina, Iulia și Victor. Sunt mândră că-s românii mei. Aproape că nu mai contează că nu-s foarte mulțumită de eseurile pe care le-au făcut la Baltagul.

Andreea Duduman

Advertisements

2 thoughts on “Un gest cât o mie de parade

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.