Ziua zero de David Baldacci-Editura Rao-thriller de prima clasa-recenzie

Ziua zero de David Baldacci-Editura Rao-thriller de prima clasa

recenzie

Titlu original: Zero Day

Traducere. I.Ciubotariu, Monica Laura
Editura: Rao-2014
Număr pagini: 536

David Baldacci un maestru modern al thrillerelor și unul dintre cei mai renumiți romancieri din lume – ne seduce cu un personaj nou: singuraticul erou John Puller, agent special al armatei, care investighează una dintre cele mai dure crime cu care se confruntă națiunea.  Ziua zero de David Baldacci este un thriller de prima clasă, mascat în spatele unui caz de crimă… Baldacci ne introduce în acțiune abrupt, fascinându-ne cu un amestec atrăgător de intrigă, indicii înșelătoare și explozii ocazionale… “

“O crimă brutală-însă nimic nu este ceea ce pare…”

“Ziua zero este punctul în care începe totul…”

   Un oraș minier poluat, (se exploata la suprafață cărbune) liniștit, devine locul unei crime comise cu brutalitate. Prima descoperire o face poștașul când duce un colet pentru predarea căruia era necesară semnătură destinatarului. Destinatarul un anume domn Halverston, pe care poștașul nu-l cunoștea, își amintea numele datorită unor livrări anterioare. Mașinile din fața casei îi spun că trebuie să fie cineva acasă. Așa că sună insistent, dar iese numai un cățel care avea sânge pe blană. Descoperirea șocantă pe care o face intrând în casă determină începerea cercetărilor.

   Din partea armatei este trimis agentul CID –John Puller, pentru că una dintre victime este colonelul Mathew Reynolds, care colabora cu Agenția de Informații a Apărării Statelor Unite, ceea ce face și mai ciudată moartea sa. Celelalte victime sunt soția și cei doi copii ai lor, iar casa era a socrilor și-o pregăteau pentru vânzare. Reynolds avea o funcție mare, raporta numai vicepreședintelui Serviciului Militar de Informații, urma să se pensioneze și să lucreze în domeniul privat.

  Șeful lui Puller îi spune că a fost numit să lucreze la acest caz numai el, armata preferând să fie implicată cât mai puțin, lăsând forțele locale să cerceteze.

  Primul lucru pe care îl face Puller este să discute cu superiorul lui Reynolds-general Julie Carsons, dar nimic la ce lucra victima nu pare de-o asemenea periculozitate.

   Puller provenea dintr-o familie de ofițeri, terminase colegiul, vorbea fluent câteva limbi, participase la multe misiuni în Orientul Mijlociu, avusese cele mai bune calificative la școala de Poliție Militară. Renunțase să facă academia pentru că ura munca în spatele unui birou, preferând să meargă pe teren. Fratele lui, Robert, maior, un foarte bun cercetător, specialist în “ciuperca atomică”, fusese condamnat pentru trădare și încarcerat. Puller simțea cumva că fratele lui fusese înlocuit cu un deținut în uniformă portocalie care va rămâne toată viața în închisoare.

   Tatăl său, general-locotenet, numit “Războinicul John”, fusese unul dintre cei mai viteji soldați ai Americii. Câștigase numeroase bătălii pentru că luptase indiferent cum numai să câștige.Viitorii elevi învățau despre el și tacticile lui la Academie. Acum bolnav, în lumea lui, se credea tot în armată și dădea deseori indicații și ordine fiului său.

  Puller pornește către Drake-Virginia de Vest. Un oraș mic, liniștit, îmbâcsit de praf de cărbune, singura ciudățenie fiind un Dom mare și înalt din beton.

   Împreună cu echipa locală, condusă de șeriful Samantha Cole, pornește cercetările. Remarcă ușor anumite deficiențe ale echipei. Nu se vorbise cu toți cei de pe stradă, perimetrul nu era marcat corect și păzit. așa că ajuns la locul crimei începe să cerceteze, așteptând să vină șeriful. Văzând poziționarea cadavrelor, pe canapea, se gândește că autorul ar putea fi un psihopat. Apoi găsește în beci cadavrul polițistului, care trebuia să păzească casa, spânzurat.

   Întrebările încep să se adune. Medicul legist adaugă alte necunoscute, pentru că, dacă adulții fuseseră împușcați în ceafă ca la o execuție și torturați, copiii fuseseră uciși parcă cu milă, iar spânzurarea polițistului voia să pară sinucidere.Totul ducea către oameni cu abilități de soldați sau către asasini mercenari. Discuția cu vecinii duce la descoperirea altor două cadavre în casa de vizavi, cu același mod de a operare. La subsolul casei fusese găsit un laborator care pare un laborator de droguri.

Și-acum încep întrebările. Dacă crima de vizavi e din cauza drogurilor, ce legătură are cu familia Reynolds? Dacă a fost vizată familia Reynolds pentru secrete militare de ce au fost torturați și ce legătură au cu drogurile?

Plus bețele în roate pe care le pun cei din localitate.

  Magnatul Trent, cel care deține localitatea și exploatarea de cărbune, e căsătorit cu sora lui Cole, Molly, și se plânge că este amenințat. Dick băiatul directorului principal al exploatării, fusese demis din armată pentru că era homosexual, avea un bar frecventat de motocicliști. Molly, sora lui Cole și soția lui Trent avea un local-pensiune, în stil italian, numai al ei. Peste tot numai secrete.

  Pe lângă armata mai apare și un șef de la FBI, Mason, care însă de la început nu-i inspiră lui Puller încredere.

  Unii încearcă să-i mintă pe Cole și Puller, alții să-i omoare, alții să-l alunge pe agent din localitate. Parcă fiecare persoană ar ascunde ceva. Puller își dă seama că motocicliştii făceau transport de droguri, dar cantitatea nu justifica atâtea crime. Dick se hotărăște să-i ajute, dar este ucis.Trent avea dificultăți financiare,dar din nou, nu se justificau crimele. Pe laptopul și telefonul lui Reynolds, nimic suspect, doar  câteva emailuri care făceau referire la o descoperire.

Analizele substanţelor din beciul ce părea a fi un laborator de droguri, duce la concluzia că de fapt acolo se fabricau focoase pentru o bombă nucleară, iar în depozitul descoperit sub Dom se găsea uraniu și plutoniu.

   Până la urmă se va dovedi că cineva avid de cât mai mulți bani, dorind cu orice preţ să plece din oraș și să dispară, aflase de tunelurile de sub Dom, și pusese la cale o mare afacere, care implica și o bombă atomică, cineva pe care nu-l interesa câte cadavre lasă în urmă atâta timp cât câștigă o sumă mare.

  Puller va pune lucrurile cap la cap, va cere sprijin de la cei în care are încredere și armata îi va permite fratelui său să-l ajute, pentru că în competența acestuia agentul avea cea mai mare încredere. Din închisoare, prin telefon, Robert își dirijează fratele și reușesc să evite dezastrul.

  Sigur va afla cine a pus totul la cale, va prinde vinovații, dar din păcate vor mai fi și alte victime în bătălia finală.

Dacă vreți mai multe amănunte citiți cartea.

   Când am început să-l citesc pe Baldacci unele lucruri îmi păreau parcă cunoscute. Apoi am citit că Baldacci îl imită pe Lee Child. Poate… puțin!

  Deși, dacă vrei să scrii despre subiecte contemporane legate de armată sigur că subiectele cele mai actuale sunt terorismul și armamentul nuclear. Și la fel cum mulți scriitori scriu despre aceleași subiecte biblice, istorice, antice sau contemporane diferența o face viziunea autorului și modul cum redă povestea.

   Spre deosebire de Lee Child, Baldacci are mai multă descriere, mai multă teorie despre armată, instrucție și regulamente militare, ceea ce face pe alocuri să parcurgi mai greu cartea.Totuși, dacă treci peste ele romanul este interesant.

  Și Puller pare o imitație a deja cunoscutului Jack Reacher, dar pe lângă asemănări sunt și multe deosebiri între ei.

  Amândoi provin de la Poliția Militară, dar dacă vrei un anchetator din armată numai acolo îl poți plasa. Amândoi sunt înalți, solizi, bine antrenați în tot felul de lupte și tactici de anchetă, dar dacă n-ar fi așa nu ar avea ce cauta în CID.

   Dar Jack Reacher este singur, fără familie, fără o casă stabilă, călătorește cu hainele de pe el și o periuță de dinți, fără bagaj suplimentar. Este prototipul “lupului singuratic”. Și totuși este sensibil și iubitor de frumos așa că nu ratează nici o aventură sau relație.

   Puller în schimb este omul cu o familie, așa ciudată cum pare, are o casă, o pisică, este ca un robot în comportare, urmând pas cu pas litera legii și a  regulamentelor militare. Controlează totul, se supune adesea ordinelor fără să gândească, gândind și amânând chiar înainte de-a se angaja într-o relație.

  Iar dacă Reacher merge dintr-un loc în altul, căutând parcă aventurile și provocând soarta, Puller chiar dacă își ia câte un mic concediu revine mereu acasă și urmează cu strictețe ordinele.

  Recunosc că îmi place mai mult Reacher pentru că mi se pare mai uman, dar astea sunt deja chestii de suflet.

  Și nu degeaba spune Richmond Times Dispatch despre carte: “Ziua zero” este un thriller de primă clasă, mascat în spatele unui caz de crimă… Baldacci ne introduce în acţiune abrupt, fascinându-ne cu un amestec atrăgător de intrigă, indicii înşelătoare şi explozii ocazionale… Romanele lui Baldacci sunt bătălii alerte între bine şi rău.”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Apariţii-Recenzii Editura Rao

 Autor Arcidalia Ghenof


3 thoughts on “Ziua zero de David Baldacci-Editura Rao-thriller de prima clasa-recenzie

  1. Am citit si eu cartea asta! La fel ca tie, mi s-au parut greoaie descrierile acelea. Insa Baldacci scrie bine, mi-a placut mult “Jocul orelor”.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.