Primul Război Mondial, Atatürk și renașterea unei națiuni

Primul Război Mondial, Atatürk și renașterea unei națiuni

   Primul Război Mondial a fost un eveniment marcant al Epocii Contemporane, a schimbat destinele multor popoare și națiuni, dar și imaginea întregii lumi, odată pentru totdeauna. Despre acest război de proporții inimaginabile s-au scris numeroase lucrări de specialitate și nu numai. Situația politică actuală își are originile în anumite acțiuni întreprinse la un moment dat și, de aceea, este necesar să ne îndreptăm atenția asupra sa, să încercăm să înțelegem deciziie unor oameni și consecințele ce le-au urmat. Pentru a putea depăși anumite obstacole, pentru a evita greșelile înfăptuite în trecut, trebuie să studiem istoria.

     Astfel, am ales să prezint în lucrarea de față o serie de evenimente de pe scena politică pentru a înțelege, la urma urmei, unul dintre pericolele cu care ne confruntăm în prezent.

         M-am oprit asupra unui participant la acest război, Imperiul Otoman, pentru a prezenta implicarea sa în marea conflagrație, destrămarea acestuia și fondarea Republicii Turcia. Un subiect interesant și fascinant pe care l-am analizat cu mare plăcere.

  1. Situația Imperiului Otoman în anul 1914

         Înainte de toate, este necesar să aducem în discuție contextul internațional și situația Imperiului Otoman în anul 1914. Primii pași spre modernitate fuseseră făcuți nu demult. Secolul al XIX-lea a reprezentat pentru Imperiul lui Osman o încercare de îndreptare, de tergiversare a durerosului declin. Tanzimatul[1] și reformele sale au oferit speranță și încredere, pe când Constituția din 1876 și domnia despotică a sultanului Abdülhamid al II-lea au creat agitație și au preconizat inevitabilul. Așa s-a instituit la începutul secolului al XX-lea Comitetul pentru Uniune și Progres, sub guvernarea Junilor Turci. Aceștia au aprins scânteia revoluției, l-au detronat pe sultan și au încercat să conducă statul pe baza unor principii mai mult sau mai puțin democratice.

       În această perioadă, Tratatul de la Ouchy oficializa anexarea Tripolitaniei de către Italia. Din acest moment, Imperiul Otoman înceta să mai existe în Africa, mai ales că Franța și Anglia împărțiseră restul provinciilor nord-africane cu câteva decenii în urmă. Nici situația din Balcani nu era mai fericită. La 4 septembrie 1912 un alt stat, Albania, își proclama independența. Mai mult decât oricând, ,,bolnavul Europei” șchiopăta și se afla în regres.

     Războaiele balcanice (1912-1913) au agravat și mai tare situația șubredă a imperiului, fiind nevoit să accepte pierderea provinciilor ce alcătuiau în vremuri de glorie mândra Rumelie orientală. Prin Pacea de la București (10 august 1913), existența sa în peninsula Balcanică și în Europa se rezuma la Tracia Orientală și la orașul Edirne (Adrianopol).

      Fatih Mehmet[2], Kanuni Suleyman[3], în mâinile cui au rămas Imperiul și pământurile obținute cu sudoarea frunții și cu râuri de sânge?!

 19104877_1210069099119525_805258709_o (1)

                                                Sursă  foto

[1] O perioadă istorică în Imperiul Otoman (1839 -1876),  evidențiată prin numeroase reforme ce au avut drept scop modernizarea imperiului, apărarea integrității sale teritoriale, dar și integrarea populației nemusulmane în societatea turcă prin asigurarea acesteia de drepturi egale.

[2] Mehmet al II-lea Cuceritorul. În 1453 reușea împreună cu armata sa să asedieze Constantinopolului, orașul ce avea să devină capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1923.

[3] Suleyman Legiuitorul (Magnificul) a fost unul din cei mai măreți sultani otomani, în timpul domniei căruia Imperiul a ajuns la apogeu, întinzându-se pe trei continente.

(va urma)

Cosmin Lazăr

Advertisements

4 thoughts on “Primul Război Mondial, Atatürk și renașterea unei națiuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.