Lanţul minciunilor de Iris Johansen

Lanţul minciunilor, de Iris Johansen

Autor: Nicoleta Zetoca

Titlul original: Body of lies
Traducerea. Lidia Grădinariu
Editura: Lider
Număr pagini: 342

   Iris Johansen se plasează în elita scriitorilor contemporani graţie talentului cu care armonizează tensiunea epică a romanului poliţist cu investigaţia psihologică.
Cele 11 romane ale sale figurează pe primele locuri ale topurilor celor mai bine vândute cărţi, tirajele de milioane de exemplare confirmându-i succesul.

   Lanţul minciunilor, un thriller captivant, împinge nivelul suspansului până la limita absolută. Eve Duncan, protagonista cărţii, primeşte o misiune extrem de dificilă: un înalt demnitar îi solicită ajutorul pentru a indentifică o persoană ucisă cu mult timp în urmă.
Eve a devenit unul din cei mai buni experţi criminalişti din ţară. Motivul? Uciderea fetiţei sale de de numai şapte ani de un descreierat care mai omorîse şi alţi copii.

   ,,-A fost copil nelegitim şi a crescut într-o mahala din Atlanta cu o nebună de mamă. După ce mama ei s-a lăsat de droguri, au devenit mai apropiate. La şaisprezece ani, Eve a rămas gravidă şi a născut o fetiţă, Bonnie. S-a întors la şcoală şi se întreţinea muncind când fiica ei de numa şapte ani a fost ucisă de un descreierat care mai omorâse alţi unsprezece copii. Cadavrul fetiţei nu a fost găsit şi asta a determinat-o pe Duncan să se facă expert criminalist. A studiat la Georgia State şi a devenit unul dintre cei mai buni experţi criminalişti din ţară. Lucrează pe cont propriu, dar are şi colaborări cu departamente de poliţie din ţară.”

   Se pare că refuzul său de a lucra la cazul propus de demnitar va activa un asasin atât de abil, încât nu lasă în urmă decât victime.
Pentru a o convinge să lucreze la caz, ucigaşul Jules, nu precupeţeşte nici un efort. Descoperă relaţia lui Eve cu Joe Quinn, un detectiv de la Departamentul de Poliţie din Atlanta. Descoperă şi faptul că detectivul i-a ascuns adevărul în privinţa găsirii lui Bonnie şi a mormântului său. Eve v-a fi informată în privinţa adevărului, iar trădarea lui Quinn o va duce direct unde vrea criminalul.

   Părea imposibil ca cineva să recurgă la măsuri atât de diabolice pentru a o duce la craniul care trebuie reconstituit, dar adevărul este că Eve a fost manipulată exact cu ce o doare cel mai tare-Bonnie.
Acum are o fată adoptată, Jane, care încearcă să aline durerile trecutului. Se pare că cineva are de gând să atenteze la viaţa lui Jane, la fel cum cineva încearcă să o otrăvească pe Eve.

Cine o vrea moartă înainte de a descoperi adevărul în privinţa craniului?

   Pe lângă Eve, Glen un fost om bun la toate, încearcă să o protejeze de întâmplările ciudate petrecute la Baton Ruge.
Întâi Eve este otrăvită, aproape era să moară, menajera care a pregătit masa otrăvitoare este la rândul său găsită moartă prin otrăvire. Fiul menajerei va fi şi el ucis. Lipsa de implicare a autorităţilor în aceste morţi suspecte vor face pe Eve, Galen şi Quinn, să fure craniul şi să se ascundă într-un loc sigur, unde criminalul să nu îi găsească. Totuşi, se pare că peste tot în poliţie, în FBI, cineva are infiltrate frâiele puteri, iar de data această se pregăteşte ceva uriaş. Ce sau cine lasă în urmă numai crime, cu ce scop?
Quinn, Galen şi un ziarist vor descoperi Cabala.
În Cabala era comprimat eşalonul cel mai înalt din mai multe organizaţii, şi aceşti membri de elită se foloseau de societăţile lor pentru a înfluienţa economia mondială.

   ,,Se presupune că în Cabala intră membri ai OPEC, agenţi de bursă care fac jocurile pe Wall Street şi experţi japonezi în computere.
Cabala a lucrat decenii întregi să ţeasă o pânză de păianjen fantastic de puternică, şi n-are de gând să lase ca acea putere să fie pusă în pericol. Lucrează în umbră şi în culise, pentru că dacă publicul ar şti că e manipulat ar urlă pînă la cer.
Când se întâlnesc, programează întâlnirea într-un aşa moment şi în aşa loc încât pare firesc să fie cu toţii prezentii.”

   De data această ce vor ? Ce eveniment major va avea loc în Baton Rouge? Cine va fi victima?
De ce se simt cei din Cabala ameninţaţi? Se pare că, cineva va începe să ucidă din membri.
Ce legătură să fie între Craniu şi Cabala?

   Eve va face reconstituirea, iar cel cărui îi aparţine capul este Bentley, un fost membru din Cabala. Acesta, se pare că finanţa un proiect pentru dezvoltarea celulelor de combustie.
Celulele de combustie ar fi o alternativă la folosirea motorinei şi a benzinei pentru alimentarea maşinilor. Nu există om pe planeta această care să nu aibă de câştigat dacă celulele de combustie ar deveni o alternativă viabilă.

   Va reuşi Eve să treacă peste trădarea lui Quinn? Vor reuşi ei să îşi salveze viaţa? Se pare că, criminalii sunt pe urmele lor şi încearcă prin orice mijloc să îi elimine.
Vor reuşi să descopere planurile Cabalei? Vor reuşi să demaşte această conspiraţie internaţională care a lăsat în urmă victime?

O autoare care mie îmi place foarte mult. Recomand cărţile ei!


4 thoughts on “Lanţul minciunilor de Iris Johansen

  1. Felicitari Nicoleta pentru recenzie! Tare draga imi este cartea asta ! Pacat ca numai 5 carti din seria Eva Duncan s-au tradus la noi. Ce dragi imi sunt si personajele Eve, Joe Quinn, Jane, Sean Galen,Logan

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.