Povestea Faridei, fata care a învins ISIS, de Farida Khalaf și Andreea C. Hoffman – Recenzie –

Povestea Faridei, fata care a învins ISIS, de Farida Khalaf și Andreea C. Hoffman

-Recenzie –

Editura RAO, 2016

Titlu original: Das Mädchen, das den IS besiegte: Faridas Geschichte

Traducere de Bogdan Dascălu

279 de pagini

Uneori oamenii trebuie să cunoască răul mai mare, pentru a pricepe care e cel mic.

       A citi memorii ale supraviețuitorilor genocidelor necesită mereu o doză de curaj și documentare. Am citit Jurnalul Annei Frank, am devorat Bibliotecara de la Auschwitz, am plâns ca un copil la Scrisori de dragoste spânzurate  și Ultimii martori. Însă, Povestea Faridei este singulară în felul ei. Pe de o parte, conține primele memorii ale unei supraviețuitoare ISIS și, pe de altă parte, evenimentele au avut loc în trecutul recent, contemporan nouă. Așadar, nu ne îngrozim de cum era, ci de cum este. Ne îngrozim de atacurile tot mai dese ale teroriștilor în Europa, dar acordăm atât de puțină importanță celor din Irak, Siria și alte câteva state din Orient. Despre ce înseamnă SI (Statul Islamic) ne spune cu o sinceritate dezarmantă Farida, prin vocea jurnalistei Andreea C. Hoffman, pe  care a întâlnit-o în 2015, în tabăra de refugiați din apropiere de Dohuk, Irak.

       Cea mai faimoasă și, deopotrivă, cea mai brutală dintre aceste grupări teroriste era organizația numită Dolat e Islamia fi Iraq va Syria – „Statul Islamic  în Irak și Siria”, pe scurt Daesh. În Europa, organizația e cunoscută ca ISIS sau SI. Acești teroriști aveau resurse financiare și armament mai numeroase decât toți ceilalți islamiști. În ultimele luni, cuceriseră mai multe orașe situate dincolo de graniță. Nenumărați șiiți, creștini, druzi și alaviți încercau să fugă din calea lor presărată cu teroare, fiindcă altminteri erau amenințați cu moartea.

       Povestea Faridei se citește în paralel cu documente: hărți și articole de știri, pentru că ceea ce afli ajunge să sfideze logica și refuzi să crezi că așa ceva se poate întâmpla în zilele noastre. În 2014, Farida, o tânără yazidită cu înclinații spre matematică, din satul Kocho, nordul Irakului, nu știe că viața tihnită a familiei se va schimba pentru totdeauna: pe 15 August satul este atacat de temuta grupare ISIS, toți bărbații sunt împușcați, iar femeile tinere și fetele de peste unsprezece ani sunt vândute ca sclave. Atacul este consemnat și de presa internațională, la noi fiind prezentat pe gândul.info.

Vândută succesiv, ținută în captivitate, bătută și violată, Farida dovedește un curaj incredibil și reușește să evadeze, după o serie de încercări ratate. Primește azil în Germania, unde locuiește din 2015, alături de mama sa și ceilalți frați.

       Dacă ar fi luptat toți bărbații yazidiți așa ca tine, atunci nu i-am fi învins, afirmă un soldat ISIS.

Pe lângă povestea propriu-zisă, cartea de față conține  informații despre stilul de viață al comunităților yazidi, despre credință și devotament.

       Ritualurile religioase din satul nostru erau inseparabil legate de mersul naturii. În fiecare dimineață, înainte de a se lumina de ziuă, mă cățăram cu părinții și cu frații mei pe acoperiș, pentru a saluta primele raze ale soarelui. […] Apoi ne împreunam mâinile și spuneam:

      –Amin, amin, amin. Binecuvântată fie religia noastră. Dumnezeu va ajuta religia noastră să supraviețuiască.

       Însă noi, yazidiții, nu ne rugăm nicidecum la soare: în rugăciunile noastre ne adresăm mereu lui Dumnezeu însuși.

       Serbăm Chile Havine, cele „patruzeci de zile ale verii”, și Sere Chil Zivistane, cele „patruzeci de zile ale iernii”. Ambele sărbători sunt legate de ceremonii religioase complexe și se încheie cu o perioadă de trei zile de post.

       Farida Khalaf este numele meu adevărat, dar nu sunt eu fata de pe copertă. Nu vreau să-mi dezvălui chipul. Numele reale ale persoanelor care apar în această carte sunt altele. Numele persoanelor din viața publică sunt însă cele adevărate.

 


3 thoughts on “Povestea Faridei, fata care a învins ISIS, de Farida Khalaf și Andreea C. Hoffman – Recenzie –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.