Mustafa Kemal – părintele Turciei Moderne

     Mustafa Kemal – părintele Turciei Moderne

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr. 5 Martie 2017

   Autor: Cosmin Lazăr

   În acest număr al revistei, m-am gândit să vă fac cunoștință cu un personaj remarcabil, de seamă, din istoria Turciei: Mustafa Kemal Atatürk (părintele turcilor). Unul dintre cei mai importanți oameni politici din prima jumătate a secolului al XX-lea, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia.

     Acest personaj al istoriei contemporane s-a născut în 1881 la Salonic (Thessaloniki), pe atunci parte a Imperiului Otoman. Încă de timpuriu s-a remarcat ca fiind înzestrat cu o inteligență uimitoare, de unde și porecla de Kemal (perfecțiune). Și-a început în adolescență cariera militară, absolvind Academia de la Monastir ca locotenent. A făcut parte din Comitetul pentru Uniune și Progres, susținătoare a numeroase mișcări revoluționare înainte de Primul Război Mondial, prilej cu care a evoluat ca și militar.

      A luptat contra invaziei italiene din Tripolitania (Libia), s-a implicat în Războaiele balcanice, însă a devenit celebru datorită rezistenței din peninsula Gallipoli(1915) și a luptei de la Çanakkale. A împiedicat astfel înaintarea Antantei prin strâmtori, a evitat o tragedie și a devenit în ochii tuturor un erou național. În perioada postbelică, a instituit în Anatolia o Adunare Națională, a strâns poporul și armata de partea sa, reușind să înlăture, rând pe rând, guvernul otoman și sultanatul. Tot el a reușit să pună capăt crizei de după injustul Tratat de la Sèvres (1920), s-a implicat pe cât de mult posibil în apărarea integrității teritoriale a Turciei.

    Din fericire, Tratatul de la Lausanne (1923) susține cauza lui Mustafa Kemal, reprezentând ocazia ideală pentru fondarea Republicii Turcia. Ankara, locul în care-și stabilise, nu demult, cartierul general, devine capitala statului, o alegere strategică și, deopotrivă, sentimentală.  În același an o cunoaște pe Latife Hanım, fiica unui mare om de afaceri, și se căsătorește, la scurt timp cu ea. Se poate spune că a împușcat doi iepuri deodată, întrucât acest mariaj i-a adus un oarecare sprijin financiar și însăși Latife a reprezentat un mare ajutor în misiunea pe care o avea de dus la îndeplinire.

     Despre Latife Hanım promit să vă povestesc mai multe într-unul din numerele viitoare, însă cert este că a influențat politica dusă de soțul ei și a avut o mare contribuție în mișcarea de emancipare a turcoaicelor. Deși la doar doi ani de la nuntă au hotărât de comun acord să se despartă, acest proces a continuat. Numeroase reforme și-au pus amprenta pe viața politica a lui Atatürk, din care amintim:

– desființarea școlilor religioase și a legii musulmane (Șaria) odată cu abolirea califatului (1924);

– adoptarea codului civil elvețian, a codului penal italian și a codului comercial german;

–  înlocuirea alfabetului arab cu cel turc (1928);

– acordarea dreptului de vot femeilor (1934) și permisiunea de a deține locuri în Parlament;

– interzicerea fesului otoman și a voalului, în cazul femeilor;

– introducerea numelor de familie pentru turci.

      Înțelegerea Balcanică a pus bazele unei prietenii dintre Turcia și România, prin semnarea Tratatului de Prietenie Veșnică, valabilă și astăzi. Din nefericire, într-o dimineață de 10 noiembrie 1938, marele părinte al turcilor s-a stins din viață la doar 57 de ani, pe când se afla la temporara reședință prezidențială de la Palatul Dolmabahçe din Istanbul.

     Aportul pe care Mustafa Kemal Atatürk l-a adus națiunii sale este de neprețuit. Un veritabil erou, un soldat de excepție și un om politic sclipitor. A avut visuri mărețe și se pare că a reușit, în mare parte, să și le realizeze. Nu înainte de a lupta pentru Turcia și de a lăsa o moștenire generațiilor următoare.

     Rămășițele sale se află în mausoleul ce-i poartă numele din Ankara. Alte construcții ce-i cinstesc memoria sunt Monumentul Victoriei din Ankara, Monumentul Republicii din Istanbul, iar cu ocazia Anului Atatürk în lume (1981) s-au inaugurat piatra memorială din Wellington și cea din Canberra. O pădure din Israel, o piață din Roma și multe străzi și bulevarde de pe întreg mapamondul îl omagiază pe acest apărător al republicii și al democrației.

     Dacă vreți să aflați mai multe despre această personalitate uimitoare vă recomand să citiți cartea lui Edward J. Erickson apărută la Editura Litera, dar și ,,Doamna Atatürk” de İpek Çalışlar, tradusă la Editura Univers.

    Pe data viitoare!

Sursă imagine: wikipedia


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.