Istanbulul – o punte peste secole

  Istanbulul – o punte peste secole

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr. 4 Februarie 2017

      Autor: Cosmin Lazăr

    Acum ceva timp vă vorbeam despre atracțiile turistice din Istanbul, despre acest mozaic cultural, istoric. Încântătorul oraș de astăzi, înțesat de clădiri și oameni frumoși, ascunde o istorie învolburată, un trecut glorios. Putem spune că a cunoscut și binele și răul, și râsetele și lacrimile, și victoriile și înfrângerile. De aceea, este cum îl știm astăzi: fascinant, atractiv, învăluit de o aură magică.

     În acest număr al revistei, m-am gândit să vă aduc la cunoștință câteva informații legate de trecutul metropolei de pe Bosfor, lucruri despre care nu citim oriunde, pe care nu le învățăm la ora de istorie.

    Teritoriul pe care se află astăzi Istanbulul a fost populat din cele mai vechi timpuri, prima atestare documentară fiind cea din anul 6700 î.Hr. Primul nume al orașului a fost Lygos, considerat punctul de pornire al orașului de astăzi, situat pe malul european al strâmtorii Bosfor. Puținele ruine ale orașului Lygos erau situate în apropiere de Sarayburnu, unde găsim astăzi Palatul Topkapî.

     În perioada mării colonizări grecești, în anul 657 î.Hr. apare colonia greceasă Byzantium. Tot în locul în care întâlnim astăzi Palatul Topkapî au fost construite niște Acropole. În anul 196 d.Hr. Byzantium intră sub ocupația romană, în timpul împăratului Septimius Severus. Cam în aceeași perioadă a fost construit Hipodromul, ale cărui relicve le putem întâlni în piața Sultanahmet.

  Împăratul roman Constantin a mutat capitala imperiului în anul 330 la Byzantium, botezat Constantinopol. Începând cu anul 395, odată cu moartea împăratului Teodosius, Constantinopolul devine capitala Imperiului Roman de Răsărit, destul de înfloritor comparativ cu cel apusean, destrămat în anul 476 din cauza popoarelor migratoare și a numeroaselor probleme interne.

    Constantinopolul, capitala mărețului Imperiu Bizantin, a reprezentat un important centru economic, cultural, diplomatic și, mai ales, un centru al ortodoxismului. În această perioadă faimosul împărat Iustinian a ctitorit biserica Hagia Sofia, pe care o  puteți vizita și astăzi. În anul 1348 este construit Turnul Galata, considerat de mulți ,,Eiffel-ul Istanbulului”.  

     Pe 29 mai 1453, după un asediu de 53 de zile, Constantinopolul cade în mâinile otomanilor. Acest eveniment marchează destrămarea Imperiului Bizantin și primul pas al turcilor pentru supremația în sud-estul Europei. Capitala Imperiului Otoman este mutată de la Edirne (Adrianopol) la orașul denumit, mai nou, Istanbul. Mehmet al II-lea Cuceritorul construiește palatul Topkapî și Marele Bazar (Kapalıcarșı).

   Începe o epocă de aur pentru metropola de pe Bosfor ce înflorește odată cu Imperiul Otoman. Mai mulți sultani își lasă amprenta asupra orașului, inclusiv Süleyman Magnificul. Arhitectul imperial al acelor timpuri, Mimar Sinan, a proiectat clădiri uimitoare ce au rezistat trecerii timpului și de care ne putem bucura, din fericire, și astăzi. În tot acest timp, Istanbulul a fost un adevărat mozaic cultural, religios, etnic, promovând toleranța și înțelegerea.

    La sfârșitul Primului Război Mondial, Istanbulul a fost ocupat de forțele Aliaților, însă a revenit Turciei Moderne. Începând cu anul 1923, Mustafa Kemal Atatürk, președintele Republicii mută capitala la Ankara. Chiar și așa, Istanbulul a continuat să evolueze, să se dezvolte, astfel încât în zilele noastre este principalul centru economic și social-cultural al Turciei, cel mai populat oraș și cel mai vizitat.

    Putem remarca trăinicia acestui loc unic în lume, ce a dăinuit de-a lungul veacurilor și ce ne poate oferi niște lecții importante. În ciuda tuturor încercărilor la care a fost supus, în ciuda nenumăratelor nume pe care le-a purtat de-a lungul timpului, Istanbulul a rămas același loc fermecător, în care mireasma istoriei se îmbină cu cea a mâncării savuroase.

    O voce înțeleaptă spunea: ,,Vii în Turcia pentru istorie și rămâi pentru mâncare”.

     Pe data viitoare!

GECE GORUNUSU

   Vedere asupra Istanbulului. În plan central se află Kız Kulesi (Turnul Fetei) –  (Sursa)

istanbul

             Vue de Constantinople – Vedere asupra Constantinopolului

          (Melling – ,,Voyage pittoresque de Constantinople et du Bosphore”)

Autor: Cosmin Lazăr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.