O întâmplare stranie

 Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr.3 Ianuarie 2017

O întâmplare stranie 

Autor Gabriela Maria Ionescu

   În satul dobrogean Plopeni, trăia un om cu o reputaţie şi cu o poreclă neobişnuită, îl chema Ion, dar lumea îi spunea Taurul comunal. Nu e greu de înţeles de unde i se trăgea această poreclă, omului îi plăceau femeile, mult de tot şi toate! Doar cele urâte rău sau schiloade de tot scăpaseră cu virtutea întreagă. Deşi omul începuse să îmbătrânească tot îşi păstra apucăturile. Avea drept duşman pe aproape orice bărbat însurat din sat, căci cu toţii se temeau de el şi de succesul ce îl avea mai ales la femeile măritate. E drept că omul era însurat, avea şi patru copii, dar el tot se ţinea de prostii, de aceea când soţia lui s-a prezentat la miliţie şi a zis că bărbatul ei s-a culcat sănătos şi de dimineaţă era rece şi ţeapăn nimeni nu s-a mirat. Unii ziceau că l-au ajuns păcatele, alţii au bănuit o mâna criminală care să îi fi făcut felul, dar medicul chemat din satul vecin să constate decesul a zis că ar fi făcut infarct în somn.
    Greu de crezut că doar era un om în putere şi zdravăn, dar s-a făcut înmormântarea, soţia l-a plâns împreună cu cei 4 copii ai lor.
   Au trecut opt ani şi odată cu venirea unui nou preot, (preotul cel bătrân din sat ieşise la pensie) au început şi ceva schimbări în sat. Preotul cel tânăr a început construirea unei biserici mai mari şi chiar cu aprobările de la judeţ a început să mute cimitirul cu toate mormintele într-un alt loc mai spaţios pe un teren dezafectat de primărie. A plătit o echipă de muncitori să scoată toată sicriile îngropate, ca să mute osemintele şi crucile în cimitirul cel nou. Pentru acest nemaipomenit transfer s-au ţinut slujbe trei zile de sărbătoare la rând şi s-au comandat scirie noi de brad, cele ce erau în pământ putreziseră.
    Echipa de săpători asistată de preot şi de o mulţime de săteni curioşi, scoteau sicriile vechi, cu grijă luau osemintele şi le aşezau în scriile noi. Aceste lucrări au durat mai multe zile, în timp sătenii şi-au văzut de treaba, căci nu mai era o noutate. Într-una din zile însă în pauza de prânz s-a întâmplat ceva ce a cutremurat tot satul.
    În timp ce echipa de muncitori era la masa de prânz, unul din cranii de la ultimul mormânt ce fusese deschis în ziua aceea a început să tresalte ciudat, înăuntrul lui se zbătea o vietate şi scotea sunete ciudate. Muncitorii toţi s-au speriat şi au fugit de frică. Până la urmă de curiozitate s-au întors să vadă ce e. Unul mai curajos a împins craniul într-o parte, atunci s-a văzut înăuntru o broască prinsă într-un cui ruginit şi destul de lung, broască intrase pe lângă el, dar în încercarea de a ieşi practic a fost străpunsă de cuiul aflat acolo.
 
horror-1848697_960_720
 
          A fost chemat preotul şi miliţianul satului, s-a cercetat al cui era mormântul şi s-a descoperit că era Ion zis şi Taurul comunal. Au chemat-o pe soţia decedatului şi au interogat-o dacă ştia despre ce se întâmplase cu bărbatul ei. Femeia împietrită a mărturisit că în seara dinaintea morţii, i-a dat mult să bea omului, apoi i-a bătut pur şi simplu cuiul în interiorul urechii cu ciocanul. Miliţianul a întrebat-o: 
              -Dar nu a ţipat, nu s-a zbătut ??
              -Nu, a zis femeia fără nici o urmă de regret, l-am lovit cu toată puterea mea, pentru toţi anii de ruşine pe care i-am îndurat lângă el!
               -Dar nu v-a fost teamă că se va afla într-o zi …??? 
               -AM FOST CONVINSĂ CĂ NUMAI PĂMÂNTUL ŞI DUMNEZEU ÎMI ŞTIE FĂRĂDELEGEA.
               A fost condamnată la 20 de ani de temniţă, dar nu a ispăşit decât  5, într-o zi s-a spânzurat în baie de gratiile de la geam. Nu a plâns-o nimeni căci băieţii ei se mutaseră care pe unde. A fost înmormântată lângă Ion ce era doar al ei acum.
(Întâmplarea este reală, mi-a fost povestită de bunica pe când aveam vreo 10 ani …)

Autor Gabriela Maria Ionescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s