Interviu cu Doina Iabraşu-lutul polimeric-accesorii unicat

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr.3.Ianuarie 2017

Interviu cu Doina Iabraşu-lutul polimeric-accesorii unicat

Autor: Coman Iasmina şi Drăgan Milica

   În urmă cu 10 ani Doina Iabraşu s-a îndrăgostit de lutul polimeric şi a pătruns într-o nouă lume, cea a bijuteriilor unicat. Create special pentru femeile care doresc să iasă în evidenţă, culorile îndrăzneţe şi formatul inedit stârnesc admiraţia şi încrederea celor care le poartă. Dacă şi voi preferaţi accesoriile unicat, atunci Doina Iabraşu are răspunsurile potrivite atât pentru cei care caută cadoul perfect, dar şi pentru cei care vor să îşi creeze cu propriile mâini ceva magic.

    1. Ce ne puteţi transmite despre lutul polimeric? Cum aţi învăţat această tehnică?
    Doina Iabraşu: Pentru mine, lutul polimeric este o formă de exprimare. Este un material foarte versatil, potrivit pentru bijuterii, dar şi pentru obiecte de decor, un material foarte permisiv, neavând efectiv un anumit timp pentru prelucrare, putând interveni asupra lui de câte ori vrem, înainte de coacere. Este un compus chimic pe baze naturale, el stabilizându-se doar prin coacere într-un cuptor pe gaz sau electric, un anumit timp la o anumită temperatură.
De învăţat nu aş spune că am învăţat totul despre el, încă mai apar surprize, născute din accidente de obicei. 🙂 Ca sursă de învăţare am folosit foarte mult tutorialele de pe internet la începuturi, apoi prin experimentare proprie.

   2. De unde vă comandaţi produsele şi cât durează să creaţi un colier complex? Există un tipar anume, o schemă de lucru?
    Doina Iabraşu: Materialele de lucru le cumpăr de pe internet, există multe site-uri cu materiale pentru hobby. În afarA lutului polimeric, pentru a putea lucra avem însă nevoie şi de unelte, unele specifice, altele improvizate. Întrucât marea majoritate a tehnicilor de lucru sunt împrumutate din prelucrarea altor materiale, şi ustensilele sunt adaptate. De exemplu, există pe piaţa online o multitudine de plăci de texturare, dar eu aleg să folosesc texturi din imediata apropiere: frunze, tricotaje, vase..

doina-iabrasu-bijuterii

      Pentru mine o şurubelniţă nu înseamnă instrumentul de înşurubat, ci o unealtă pentru texturare, o bormaşină se transformă într-un minidrill sau maşină de şlefuit marginile imperfecte, un castron e mai mult decât atât, e suportul de coacere al unui colier statement, şi aşa mai departe.
Nu folosesc tipare, modelez bijuteriile aşa cum le văd în momentul creaţiei, nu folosesc şabloane, fiecare element fiind astfel unic. Nu folosesc nici culorile în starea în care le găsesc, ci le alternez cumva, pentru a asigura o unitate cromatică, de aceea îmi este extrem de dificil să lucrez replici ale unor piese anterioare. Despre timpul de lucru …. mi-e greu să specific cam cât timp îmi ia un colier complex, depinde foarte mult de tehnicile pe care le folosesc. Sunt coliere la care am lucrat 5 ore, altele în câteva zile….lut-polimeric

  3. Vă inspiraţi din natură şi din motivele tradiţionale, dar aveţi şi cereri neconvenţionale ce nu se găsesc în gama dvs. de produse?
   Doina Iabraşu: Frumoasă întrebare…Da, de cele mai multe ori inspiraţia o găsesc în natură. Alteori în tradiţii. Am însă cliente care sunt ele însele provocări. Hai să vă dau un exemplu. Mi s-a cerut un set de bijuterii numit ”Iubire maternă”. Iată cum am făcut faţă provocării:

   Uneori cuvintele declanşează creativitatea, calea de comunicare cu clientele e cea care mă inspiră de obicei.O altă provocare a fost realizarea unei poşete din lut polimeric.”Minge” a fost cuvântul triggor 🙂 Iat-o:

geanta1

    4. Cochetaţi şi cu modelarea sârmei (wire wrapping), dar cum se îmbină cele două tehnici? Care vi se potriveşte mănuşă?
    Doina Iabraşu: Modelarea sârmei (wire wrapping) a apărut în calea mea cu aproximativ 6 ani în urmă, din nevoia de diversificare. Îmi place, dar pentru a crea ceva deosebit este nevoie de ritm, cadenţă, repetitivitate, iar elementele repetitive nu sunt printre favoritele mele, deci iubirea mea rămâne lutul polimeric 🙂 Cele două materale pot fi îmbinate cu succes, dar prefer să rezerv lutului polimeric rolul de ”playground” şi wrappingului rolul de ”commercial ground”, fiecare având locul bine stabilit în inima mea

    5. Aţi participat la numeroase concursuri, târguri, dar dorinţa de a împărtăşi cu ceilalţi pasiunea pentru handmade v-a dus mai departe. Cum aţi început să colaboraţi cu samergelim.ro şi jodart.ro?
    Doina Iabraşu: Colaborarea cu samargelim.ro a început cu mai bine de 6 ani în urmă.Ei căutau pe cineva care să poată susţine ateliere de modelaj, eu aveam deja experienţă în modelaj şi formaţie didactică, într-un fel stelele s-au aliniat. 🙂 A început o superbă colaborare, putând duce mai departe experienţa mea. 🙂 Le mulţumesc celor de la samargelim.ro pentru încrederea avută în mine şi pentru suportul pe care mi l-au acordat de atunci încoace.
În prezent susţin workshopuri de modelaj Fimo şi wire wrapping în sala de la ceainăria Jodart, lângă magazinul samargelim.ro, cu o frecvenţa de 2/lună, pe niveluri diferite de experienţă, adresându-mă atât începătorilor, cât şi celor cu experienţă medie sau avansată.

doina-iabrasu-bijuterii-1

   6. Există un trend în fiecare domeniu, dar în materie de handmade? Ce se poartă în 2017?
    Doina Iabraşu: 2017 ….greu de prevăzut o tendinţă. Clar va fi un an al culorilor, deci bijuteriile colorate vor avea succes, probabil fiecare doamnă va alege să poarte ceea ce îi place în materie de handmade, deci nu vom avea detalii clar definite, cuvântul cheie fiind confortabil, iar dacă reuşim să îmbinăm culoarea şi confortul, atunci totul va merge bine.

    7. V-aţi gândit să scrieţi o carte şi să împărtăşiţi tehnicile pe care le-aţi studiat împreună cu alţi pasionaţi de handmade?
     Doina Iabraşu: Da! Pentru moment îmi adun materialele deja prezentate în workshopuri, sunt puse în vânzare tutorialele, dar mi-ar plăcea să le adun pe toate într-o carte. Sunt tehnici cunoscute, dar care au mici secrete, sau tehnici noi, în curs de dezvoltare. Am în lucru, în diferite stadii, 4 tehnici proprii de modelaj, vor fi surprizele anului.

     8. Unde sunt expuse bijuteriile pe care le creaţi?
   Doina Iabraşu: Bijuteriile mele….cele mai multe au deja stăpână, lucrez dominant la comandă. Totuşi, atunci când loveşte inspiraţia, lucrez şi fără comandă, aceste bijuterii, fără stăpână încă, sunt grupate într-un album pe Facebookdar şi în magazinaşul Day de pe platforma Breslo.

doina-iabrasu-bijuterii-2

   9. Ce planuri aveţi pentru 2017? Aţi pregătit ceva anume pentru cei care vă urmăresc activitatea?
   Doina Iabraşu: Cu siguranţă anul 2017 va fi unul plin pentru mine. Am pornit deja un proiect, după cum vă spuneam, cu tutorialele puse în vânzare fie în format electronic, fie ca workshop Skype, voi continua workshopurile de modelaj Fimo şi Wire wrapping, voi încerca să dezvolt un site personal şi aş mai avea eu câteva surprize, pe care deocamdată le ţin secrete:) Vă asigur însă de un lucru: 🙂 Nu mă opresc.

Mulţumim pentru interviu!

Autor: Coman Iasmina şi Drăgan Milica


One thought on “Interviu cu Doina Iabraşu-lutul polimeric-accesorii unicat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.