Ce poţi vizita în Turcia (2)

              Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr.3 Ianuarie 2017

Ce poţi vizita în Turcia (2)

Autor Cosmin Lazăr

   În numărul trecut al revistei vă prezentam câteva atracții turistice din Istanbul, încercam să redau pe cât posibil atmosfera din metropola de pe Bosfor. Acum revin cu partea a II-a a articolului, în care doresc să vă aduc la cunoștință câteva orașe, obiective, din cuprinsul Turciei pe care trebuie să le treceți neapărat în lista ,,De vizitat într-o viață”. Voi încerca să fac o sinteză, să cuprind cât mai mult posibil, căci am putea scrie zeci de pagini fără să acoperim tot frumosul întâlnit pe aceste meleaguri.

   Voi începe cu orașul Ankara, capitala Turciei încă de la proclamarea Republicii în anul 1923. E, fără doar și poate, orașul lui Ataturk, el fiind cel care a transformat o localitate cu aspect rural într-o capitală demnă de Republica Turcia. Nu va întrece niciodată Istanbulul, cu o atât de lungă istorie în spate, cu bogățiile și frumusețile sale, un simbol al mărețului imperiu ce a apus nu demult, însă are la rândul său o semnificație de luat în considerare. Nu trebuie să ratați Mausoleul Mustafa Kemal Ataturk construit în onoarea marelui om politic ce a schimbat fața Turciei odată pentru totdeauna, ce a propulsat republica spre modernitate și occidentalizare. De asemenea, pasionații de istorie pot vizita Templul lui Augustus, Băile romane, Columna lui Iulian, datând încă din Antichitate.

ataturk_mausoleum

(Sursa)

   Un alt oraș pe care l-aș putea considera ,,de suflet” este Izmirul, situat pe litoralul Mării Egee, un port cu o mare importanță încă din Antichitate, pe când era doar o colonie grecească (Smirna). Aici puteți merge la plajă, puteți vizita numeroase muzee (de arheologie, de etnografie), vă puteți plimba prin piețe vechi de sute de ani. Nu uitați de Fortăreața de Catifea și de faimosul Turn cu Ceas!

izmir-turcia-2

(Sursa)

   La mică distanță de Izmir veți da de Efes, un loc magnific de-a dreptul. Veți fi încântați de orașul antic, de vestigiile romane (Templul zeiței Artemis – una din cele 7 minuni ale lumii, biblioteca lui Celsus) și bizantine, dar și de Casa Fecioarei Maria!

141

(Sursa)

   Cred că e cazul să vă atrag atenția asupra unui monument natural din Turcia unic în lume. Este vorba despre terasele calcaroase de la Pamukkale ce dau naștere unui peisaj uimitor, cum n-o să mai vedeți nicăieri pe mapamond.

1__pamukkale

(Sursa)

   Riviera turcească este faimoasă în întreaga lume, e locul perfect în care să-ți petreci vacanțele. Iar dacă ești un împătimit al plajelor și al distracțiilor nautice, atunci și mai bine. Antalya, Bodrum, Kușadasi sunt cele mai cunoscute stațiuni turistice, unde puteți alege să fiți niște răsfățați, evident, dacă vă permite și buzunarul!

antalya

(Sursa)

Cam aici se încheie lista mea de recomandări principale. Dacă ați reușit să le vizitați, vă aștept impresiile cu mare drag!

        Pe data viitoare!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.