Povestea lui O de Pauline Réage

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr.2 Decembrie 2016

Povestea lui O de Pauline Réage

Autor Coman Iasmina

Titlul în franceză: Histoire d’O

Editura Trei

Oameni asemeni lui ,,O” sunt poate chiar lângă noi, cunoştinţe, prieteni, oameni aparent normali. În viaţa lor în particular fac cum cred că se simt mai bine, nu judeci, accepţi, este viaţa lor nu a ta, înţelegi sau nu, depinde de cum percepi ca individ.

   O carte care a stârnit cele mai mai puternice scandaluri literare ale sec. XX. Este mai degrabă povestirea unei femei care îşi acceptă condiţia fiind mulţumită şi liniştită cu ea însăşi.

     Povestea unei femei, care din iubire, se oferă şi se supune celor mai crude tratamente, dar şi celor mai rafinate, făcând pe plac iubitului ei şi acceptându-i toate capriciile.

    Autorul acestui text, timp de câţiva zeci de ani a rămas necunoscut. Mulţi critici şi scriitori au presupus că este scrisă de o femeie, alţii că este scrisă de un bărbat. Până la urmă s-a descoperit că autoarea este femeie, sub numele ei adevărat DOMINIQUE AURY, şi este povestea vieţii ei.

     Cartea a fost refuzată de editori, respinsă de librării, interzisă public, din cauza subiectului indecent şi degradant-şi, totuşi, obţine în anul 1955, premiul PRIX des DEUX MAGOTS, devenind un bestseller bine vândut tocmai din cauza controverselor create. Unora le-a plăcut, altora mai puţin, unii au acceptat, alţii nu, dar majoritatea l-au citit din curiozitate.
Singurul care a acceptat să tipărească acest text a fost Jean Jaques Pauvert, în vârstă de 27 de ani, şi tot el a spus că va intra în istoria literaturii şi va fi cel mai bine vândut bestseller. Nu s-a înşelat.

   Considerată impudică de comisiile de cenzură din cauza cruzimii sexuale şi metodelor folosite la care este supusă o femeie, a declanşat un adevărat val de reacţii. Dar aceste reacţii şi vâlvă create au făcut ca această carte să fie căutată şi citită. Probabil că şi de aici înainte va stârni controverse şi valoarea ei va creşte chiar dacă subiectul te intrigă.

   ,,O”, este o tânără femeie foarte îndrăgostită de iubitul ei Rene. La scurta perioadă a relaţiei lor, Rene o duce într-un castel din Roissy, ascuns de ochii lumii,  rezervat unei societăţi de iniţiaţi. ,,O” devine obiectul total al fanteziilor iubitului său, care decide să o împartă din iubire şi cu alţi bărbaţi. Odată ce a acceptat acest pact, trebuie să se supună, asemenea unei sclave, tuturor, să fie necondiţionat femeia altora, chiar dacă nu îi vede, fiind legată la ochi, chiar dacă nu îi cunoaşte. Va deveni femeia care se dăruieşte, care acceptă supliciul de a deveni ce vrea celălalt, care îşi află fericirea în dreptul celuilalt de a face ce vrea cu ea. Se vor bucura de ea, atunci când au chef şi când vor, atât prietenii lui Rene, cât şi valeţii care se ocupă de castel. Rene este stăpânul ei şi are dreptul să o dea cui vrea şi cui pofteşte. Devine prostituată sfinţită prin abandon de sine, victima biciuită şi maltratată după cum vrea stăpânul. Chiar dacă este degradant ea o vede ca pe o suferinţă din care îşi procura plăcerea, se simte vie, dorită, chiar dacă sălbatic şi impersonal. Aparţine unei voinţe pe care o consideră suverană.

   Este fericită, trăieşte, se simte uşoară, ca şi cum ar fi o ofrandă. O face pentru el, o face pentru ea, consideră că dorinţa şi plăcerea lor este a ei. Se crede invincibilă pentru că are puterea să se supună şi să dea putere celuilalt prin abandonul ei.
Ritualurile sunt  barbare, şi nu se pot exprimă prin cuvinte. Povestea chiar dacă nu are decât 176 pagini este complexă şi sunt descrise toate aceste scene cu lux de amănunte.

   Voci şoptite de prin budoarele literare lansează zvonul că :,,ultimul capitol a fost suprimat, din acest motiv finalul lasă loc de interpretări, de o continuare, de-a afla ce s-a întâmplat exact, dacă s-a închis sau nu povestea. Un fel de al doilea final venit de această dată din partea celor care au citit, au cunoscut, sau vor să cunoască-un final la final nescris.

  Din punct de vedere psihologic personajul ,,O” poate fi un studiu de caz, cu, cauze multiple ascunse în trecutul, mintea şi trăirea subiectului.

,,Plăcere şi infern, erotism şi delir într-o carte unică, romanul unei vieţi, singurul roman scris de o autoare ce avea să-şi păstreze anonimatul până la vârsta de 86 de ani.”

povestea-lui-o


2 thoughts on “Povestea lui O de Pauline Réage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.