Bărbați celebri din literatura polițistă, personaje care au făcut istorie

Bărbați celebri din literatura polițistă, personaje care au făcut istorie

Autor Sorina Ciocârlan

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr.2 Decembrie 2016

   În numărul trecut al revistei, am vorbit despre femeile-detectiv din literatura polițistă. Femei care s-au impus într-un domeniu până nu de mult rezervat bărbaților. Totuși, ca să nu discriminăm, continuăm cu bărbați celebri din literatura polițistă, personaje care au făcut istorie:

poirot

1.Hercule Poirot

   Personajul de referință al Agathei Christie nu mai are nevoie de nicio prezentare. Inegalabilul Hercule Poirot, belgianul mic de statură, cu capul în formă de ou și o mustață de care se mândrește, a lucrat inițial în poliția belgiană și s-a retras, devenind detectiv particular. Cu ajutorul micuțelor celule cenușii, prin ordine și metodă, rezolvă cele mai complicate cazuri. Este conștient de propria valoare, ceea ce-l face vanitos peste măsură, narcisismul său fiind proverbial. Însă fără el nu ar mai fi Hercule Poirot, care se supără de fiecare dată când cineva nu dă semne că l-ar recunoaște.

Există zvonuri că Agatha Christie ar fi ajuns să-l urască pe Poirot, bucurându-se când a „scăpat” de el, în „Cortina. Ultimul caz al lui Poirot.

2.Comisarul Jules Maigret

   Personajul lui Georges Simenon din seria omonimă este, în opinia mea, un Poirot francez. La fel ca detectivul belgian, iubește să rezolve cazuri complicate, acestea găsindu-l peste tot: în vacanță, de Crăciun, în toate momentele; este curios, investighează pe cont propriu, chiar dacă ancheta nu intră sub răspunderea sa. Spre deosebire de Poirot, totuși, îi lipsește narcisismul și este căsătorit. Este un om corect, principial, în căutarea adevărului și nu se teme să lupte pentru a-și salva reputația și a demonstra că are dreptate.

maigret-bruno-cremer

3.Căpitanul Lucian din cărțile lui Haralamb Zincă

   Nu știu câți își aduc aminte de el sau câți l-au citit pe Haralamb Zincă, dar mie, cel puțin, dintre toate cărțile lui, cel mai mult mi-au plăcut acelea care îl au în prim plan pe căpitanul Lucian. Haralamb Zincă știa să se joace cu sistemul în cărțile sale, publicate în timpul comunismului. Deși nu am trăit în acele vremuri, îmi dau seama că știa să treacă de cenzură și să-și manevreze stilul în așa fel încât să nu deranjeze, dar nici să creeze ceva plictisitor, plat, tipic regimului.

Lucian are exact calitățile căutate în acea epocă: corect, familist, curajos, muncitor, devotat patriei. N-am putut să trec cu vederea cum într-una din cărți, deși căpitanul era foarte răcit, a continuat să lucreze, nici vorbă să se învoiască sau să predea cazul altcuiva.

Ceea ce-l face foarte simpatic pe Lucian în fața femeilor este renunțarea la fumat de dragul soției, înlocuind țigările cu bomboanele mentolate. Deși toți colegii îl ironizează pentru acest lucru, el nu cedează, preferând bomboanele în locul țigărilor.

4.Maiorul Grigore Pătrașcu din scrierile lui Cosma Brașoveanu – actor și scriitor, soțul Rodicăi Ojog-Brașoveanu.

   Personajul care ne însoțește de-a lungul celor patru romane este maiorul Grigore Pătrașcu, ce trecuse de curând printr-o traumă: soția sa, Ioana, a murit călcată de mașină, lăsându-l singur cu Nina, fetița lor de 9 ani. Maiorul are aproape aceleași calități ca Lucian al lui Haralamb Zincă: este un om corect, integru, curajos, devotat profesiei și țării, de încredere, un justițiar. Este prins între viața profesională și problemele de acasă, frământările și grijile față de Nina, fetița sa, ce suferă după pierderea mamei.

Pătrașcu este genul de personaj de care te atașezi, ajungi să-l vezi ca pe un om în carne și oase, cu propriile probleme și griji cotidiene.

5.Inspectorul Ovidiu Danelescu din „Fete în roșu și alte povestiri polițiste”, de Daniel Timariu.

   Deși a apărut doar într-o carte, Danelescu îmi pare un personaj foarte familiar, de parcă m-ar fi „însoțit” o serie întreagă. De-a lungul celor 6 povestiri, a devenit un personaj apropiat, un om ca toți ceilalți, peste care ai impresia că vei da oricând la un chioșc de pe Magheru, în timp ce-și bea cafelele. Este un om ca toți ceilalți, ce-și face griji pentru părinții săi și își vizitează mătușa de ziua ei, este logodit cu jurnalista Laura Mederle, colaboratoarea sa în unele investigații. Îmbinarea vieții profesionale cu cea personală ne creează tabloul unui detectiv din zilele noastre.

6.Stelian Munteanu, personajul din seria omonimă scrisă de Bogdan Hrib.

   Stelian nu este detectiv, dar deține  legături cu Poliția, cu jurnalismul și cu Mafia rusească. Se apelează la el atunci când apare un caz dificil (de multe ori, crime). Are o fiică, o fostă soție și o mulțime de foste iubite și aventuri, fiind un afemeiat notoriu. La prima vedere, este plin de defecte, dar și curajos, inteligent și cu multă experiență în misiuni.

Voi ce detectivi preferați aveți?

Surse foto:The Euro TV Place,wikipedia

Autor Sorina Ciocârlan

Advertisements

12 thoughts on “Bărbați celebri din literatura polițistă, personaje care au făcut istorie

 1. Imi plac cărțile polițiste, așa că recomandările sunt binevenite! Primele două personaje le cunosc bine, rămâne să le descopăr și pe celelalte! 🙂

  Like

 2. Hercule Poirot și Jules Maigret sunt și printre detectivii mei preferați. N-am mai citit de mult cărți polițiste, ultima citită e Comisarul și cei șapte pitici, unde l-am urmărit la lucru pe Comisarul Brumaru.
  Felicitări pentru articol!

  Like

 3. Mi-a placut foarte mult articolul tau, sunt o fana a cartilor politiste. Hercule Poirot si Sherlock Holmes sunt personajele mele preferate din literatura politista. Din pacate nu sunt familiarizata cu toti detectivii pe care i-ai prezentat. Marturisesc ca nu prea am incercat sa citesc carti politiste de la autori romani, sunt putin cam sceptica in privinta asta, insa articolul tau m-a facut curioasa, vreau sa ii cunosc pe acesti detectivi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s