Ultimele cuvinte, pe patul de moarte-oameni de seamă din cultura și istoria lumii

Ultimele cuvinte, pe patul de moarte-oameni de seamă din cultura și istoria lumii

Autor Rodica Puşcasu

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr.2 Decembrie 2016

   Persoane publice, VIP-uri, magnați, fețe importante în conducerea lumii sau oameni simpli… cu toții ne luăm rămas bun, la un moment dat, de la această existență. Ce se întâmplă după aceea, n-aș putea să vă relatez exact (din motive lesne de înțeles), dar se spune că în fața morții devenim toți egali. Ei bine, diferența stă în cuvinte… cuvintele al căror gust îți rămâne inevitabil pe buze până ajungi dincolo și cuvinte despre care, cu siguranță, cei rămași își vor aminti, le vor analiza și le vor rememora mereu atunci când va veni vorba despre tine.

Dar nu te speria! Nu despre tine vom vorbi astăzi… ci despre câțiva oameni de seamă din cultura și istoria lumii… și despre cuvintele pe care le-au rostit pe patul de moarte.

   Frank Sinatra, celebrul cântăreț, actor și producător american, avea, din cele spuse de apropiații săi, o fire impulsivă. Pe cât de coleric era, pe atât de milostiv era cu cei sărmani. Se spune despre marele Frank că avea o mare pasiune pentru alcool și a afirmat în nenumărate rânduri că nu suporta deloc bătrânețea. Frank a murit în urma unui atac de cord, în anul 1998, la reședința sa din Beverly Hills.

frank-sinatra

Deși mulți dintre noi ne-am imagina că ultimele sale cuvinte ar fi fost „I did it my way”, ei bine, nu. Ultimul său cuvânt a fost: „Pierd!”.

  Karl Marx. A fost considerat de către unii istorici drept „autorul moral al tuturor crimelor comuniste”. Din ideile sale, atât de bine răspândite în întreaga lume, s-a născut și conceptul de „marxism” – o concepție despre lume și despre ce reguli ar trebui să domine, o filosofie, teorie economico-politică. Se spune despre Marx că a murit sărac, în 1883, după ce i-a lăsat fiicei sale Eleanor 250 de lire sterline. Karl a fost înmormântat în cimitirul Highgate, din Londra. Se spune că pe patul de moarte, Marx a fost întrebat de către menajera sa care îi sunt ultimele cuvinte, iar acesta s-a supărat atât de tare, încât i-a răspuns: „Pleacă de aici! Ultimele cuvinte sunt pentru proștii care nu au apucat să spună destule!”. karl-max

   Celebrul poet german, Heinrich Heine a murit în anul 1856, după ce a stat la pat timp de opt ani, suferind de scleroză în plăci. Există însă și unele voci care spun că Heine suferea de sifilis. Heine a lăsat întreaga sa avere soţiei sale, cu singura condiţie ca femeia să se recăsătorească. Întrebat de către cei cărora le-a încredințat testamentul de ce a luat această decizie, Heine a motivat că și-ar dori ca măcar un bărbat să regrete moartea sa. Înainte de a muri, a spus: „Dumnezeu mă va ierta. E treaba lui”.

Iată și replicile altor mari personalități, cuvinte rostite chiar în pragul trecerii în cealaltă lume:

   Nostradamus a spus: „Mâine nu voi mai fi aici!” și… cu siguranță, această predicție s-a adeverit.

  „Nu îmi deranjați cercurile”, a spus cu limbă de moarte, Arhimede, iar marele geniu al științei, Albert Einstein a rostit împăcat: „Mi-am îndeplinit misiunea aici”.

einstein

   Celebrul pictor Pablo Piccaso i-a îndemnat pe cei prezenți în încăpere: „Beți în cinstea mea!”, iar George Bernard Shaw și-a păstrat umorul până în ultima secundă și a spus: „A muri e ușor… Comedia e grea!”.

george-bernard-shaw

  „Stiu că ai venit să mă omori. Trage, nu faci altceva decât să omori un om!”, au fost ultimele cuvinte ale lui Che Guevara, înainte să fie ucis de către un soldat bolivian.

CUBA. Havana. 1964. Che GUEVARA.
CUBA. Havana. 1964. Che GUEVARA.

  Sigmund Freud nu a părut împăcat cu situația și a spus, revoltat: „Este absurd! Este absurd!”, iar Leonardo da Vinci, pe patul de moarte, a spus: „L-am supărat pe Dumnezeu și întreaga omenire pentru că opera mea nu are calitatea pe care ar fi trebuit sa o aibă”.

   Regina Maria Antoaneta, înainte să fie executată în 1792, i-a spus călăului său, după ce l-a călcat pe picior: „Iertaţi-mă, domnule. Nu am făcut-o intenţionat”.regina-maria-antoaneta

  Dominique Bouhours, un celebru gramatician francez nu și-a uitat marea pasiune nici pe patul de moarte. Acesta a spus: „Urmează să mor – sau voi muri. Amândouă expresiile sunt corecte.”

Autor Rodica Puşcasu

Surse foto: Printerest

 

Advertisements

One thought on “Ultimele cuvinte, pe patul de moarte-oameni de seamă din cultura și istoria lumii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.