Howl’s moving castle(titlul original: Hauru no ugoku shiro, 2004)-recenzie film

Howl’s moving castle(titlul original: Hauru no ugoku shiro, 2004)-recenzie film

Autor Crina Stanciu

Revista Rânduri cu dichis by Literatură Pe tocuri NR.2 Decembrie 2016

Este timpul…pentru o seară de filme în familie!

Ce este de făcut atunci când afară este frig şi plouă? Ei bine, adunăm familia laolaltă, aducem un bol plin până la refuz cu floricele şi…luăm ghidul tv în braţe, să ne încercăm norocul. Dacă acesta nu vine şi nu vine, conectăm laptopul la televizor şi lăsăm cortina să cadă fiindcă e timpul să ne relaxăm. Acestea le-am făcut şi eu în acest weekend. M-am debarasat de cotidian, de cursuri, caiete, fişe şi evidenţiatoare, cel puţin pentru o seară.

   Un element important atunci când alegi un film este să ştii răspunsul la acele întrebări: „Ce gen vreau să văd?  Să aleg în funcţie de actori, de director, regizor?”.  M-am îndreptat spre filmele de animaţie, comedie şi romantice…

Howl’s moving castle(titlul original: Hauru no ugoku shiro, 2004)

Gen: Animaţie, Aventură, Familie, Fantezie

Durată: 119 min

Buget: 24.000.000 $

Directori: Hayao Miyazaki

Scenarist: Hayao Miyazaki

Bazat pe romanul lui Diana Wynne Jones

Prăjituri: 95/100

Notă IMDB: 8,2

Replică: „Young Sophie: It’s… you’re scaring me. I have this weird feeling you’re going to leave. Howl, tell me what’s going on! Please. I don’t care if you’re a monster.

Howl: I’m just setting things up so all of you can live a comfortable life, Sophie.”

    Un film care pe mine mă cucereşte de fiecare dată. Prima oară l-am văzut când aveam 12 ani şi continui să îl urmăresc. Are propriul şarm. Acesta ne arată viaţa lui Sophie, o tânără care lucrează în atelierul de pălării al tatălui său şi consideră că mai mult de atât nu va putea să ceară de la viaţă. Lucrează zi de zi cu rare pauze. Gândeşte că, în acest fel, duce la îndeplinire visul tatălui ei, acum în nefiinţă. Sărbătoarea oraşului se apropie cu paşi repezi; toate fetele care lucrează alături de dânsa sunt din ce în ce mai entuziasmate, mai ales că se zvoneşte că marele vrăjitor Howl îşi va face apariţia. Acesta călătoreşte prin lume în castelul său mişcător şi nu stă în loc o clipă din cauză că ar putea fi prins de oamenii regelui şi obligat să intre în războiul care se desfăşura în acele timpuri între regate.

howls-moving-castle

  Tinerele o întreabă pe Sophie dacă nu ar vrea să le însoţească, dar aceasta le refuză. Nu peste mult timp, ea va pleca să îţi viziteze sora la hanul în care lucra. Pe drum este oprită de doi militari care îi spun că ar trebui să se plimbe cu ei prin oraş şi nu singură. Cel care o salvează este însuşi Howl care îi va vrăji  pocnind din degete, făcându-i pe cei doi să mărşăluiască în direcţia opusă. Acestea atrag, însă privirile vrăjitoarei din Vest care îi va urmări pe protagonişti până ce Howl decide că a venit timpul să o înveţe pe Sophie să zboare. Zis şi făcut: în vreme ce lumea dansa şi cânta pe străzile orăşelului, cei doi călcau pe aer şi dansau în nori. O lasă pe aceasta în siguranţă la sora ei şi se face dispărut. Sophie rămâne perplexă, crede că a visat totul, se întreabă neîncetat: de ce a salvat-o un tânăr atât de puternic şi chipeş pe ea cea care e atât de simplă? Va pleca, mai apoi, acasă unde e aşteptată de vrăjitoarea din Vest care o va blestema pe Sophie a noastră: să intre în corpul unei bătrâne. Nu mai poate să rămână în propria casă şi se decide să plece în lume. Va fi ajutată de o sperietoare de ciori să îşi găsească un loc unde să doarmă, dar nu dă atenţie că a deschis chiar uşile castelului lui Howl. Se pare că demonul care păzea aceste porţi doreşte un ajutor. Ce are să se întâmple mai departe?

Vizionare plăcută!!!

Autor Crina Stanciu

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s