O zi din viaţa unei stewardeze Andreea Ştefănescu-Compania Emirates

O zi din viaţa unei stewardeze Andreea Ştefănescu-Compania Emirates

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri-Nr. 2/Decembrie 2016

Autori: Milica Drăgan şi Iasmina Coman

      Se numeşte Andreea Ştefănescu şi orice ar face, mereu este cu zâmbetul pe buze. Iubeşte dansul, călătoriile şi trăieşte intens fiecare clipă. A ales meseria de stewardeză, un loc ce pare să fie dedicat în special femeilor, dar în acelaşi timp ce implică o anumită conduită. Cât de uşor este să fie „înălţime” la propriu şi la figurat, vom afla din propria ei experienţă.

     1.Ai studiat în România, dar ai ajuns însoţitoare de bord în cadrul companiei Emirates. A fost un impuls de moment sau urmăreai cu interes un astfel de job?

     De fapt am ajuns în Emirates în urma unui pariu cu un fost coleg de liceu. Nici nu auzisem de Emirates, şi trebuie să recunosc că admiram stewardezele ca pe modelele de pe catwalk dar niciodată nu m-am gândit că asta ar putea fi meseria mea până când cineva mi-a zis că e „imposibil” să obţin job-ul. Niciodată nu am suportat să aud cuvântul imposibil şi mai în glumă mai în serios am făcut un pariu că „Eu am să trec interviul”. Am aflat prima oară de companiile de aviaţie din Orientul Mijlociu în ziua pariului când am căutat pe google „3 best Middle Eastern airlines in the world” şi Etihad, Qatar şi Emirates au apărut. Ţin minte cum exact atunci începuse recesiunea şi Emirates nu recruta în România dar aveau recrutări exact în săptămâna aceea în Serbia….aşa că am luat cel mai ieftin bilet de tren spre Belgrad. Pentru cei care niciodată nu au luat un accelerat care traversează România spre Belgrad ..au fost 12 ore memorabile..dacă închid ochii încă mai simt miros de zarzavat, găini, transpiraţie şi evident…frumoasa privelişte din toaleta trenului prin care puteai vedea sinele unde trebuia să fie toaletă. După o sperietură la graniţă când trenul s-a oprit în mijlocul câmpului şi ne-au verificat cu armele, 6 zile de interviuri, teste şi multe rugăciuni …am aterizat în Dubai ca stewardeză pentru cea mai mare linie aeriană din lume la fix trei săptămâni după ce am făcut pariul.

     2.Care au fost atuurile ce te-au diferenţiat de restul candidaţilor?

     Cred că frumuseţea şi carisma mea irezistibilă …sau încăpăţânarea J .. Glumesc.. E greu de spus sincer. Au fost peste 800 de candidaţi veniţi din Serbia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Ucraina, România. Erau fete superbe, stewardeze cu experienţă şi cred că multe visaseră la job-ul ăsta de mult mai mult timp. Cred cu tărie că lucrurile se întâmplă cu un scop în viaţă şi toţi avem drumul nostru.

imagini-andreea-stefanescu-3

    Acum pe lângă şansa pe care viaţa mi-a dat-o şi ca să fiu mai precisă pentru fete care poate vor să îşi încerce norocul am câteva sfaturi care pe mine m-au ajutat:

  • Zâmbeşte! Nu fals, nu obosit …ci din suflet …e singura emoţie pe care oamenii o pot observa de la 90 de metri distanţă de ţine. Fii dincolo de toate bucuroasă pentru şansa că eşti acolo şi asta vor vedea şi cei din jur.
  • Fii mereu politicioasă şi sociabilă, recruiterii se uită mai mult decât crezi la cum te porţi în afara interviului decât în timpul. Felul cum îţi tratezi colegii, cum interacţionezi cu toată lumea din jur, cum îţi faci prieteni noi este esenţial.
  • Nu uita de bunele maniere. Recruiterii sunt şi ei oameni şi vor aprecia când din sute de candidaţi cineva se uită în ochii lor şi le spune bună dimineaţa, sper că aţi apucat să aveţi un mic dejun, cred că e o zi lungă pentru voi înainte. Evident e un exemplu …dar sunt sigură că înţelegeţi voi. „Bunele maniere pot deschide uşi pe care nici cea mai înaltă educaţie nu o va face”!
  • NICIODATĂ! nu tăia pe cineva când vorbeşte! În discuţiile de grup, nu e vorba de cine vorbeşte cel mai mult, de cine a adus răspunsul corect. În momentul când cineva îşi spune o părere care e în contradictoriu cu ce crezi tu, răspunsul este „Da, e o părere foarte interesantă! (Maria) tu ce crezi despre asta?” astfel încercând să implici oameni care nu au participat foarte mult până atunci.

     3.Fiecare alegere implică anumite riscuri. Cum reuşeşti să îmbini utilul cu plăcutul? Ai timp liber pentru pasiunile tale sau eşti într-o continuă mişcare?

    Ai atins un punct sensibil aici..niciodată nu e uşor dar cu puţină disciplină cred că e loc pentru toate. Plus că  în general când îţi place ceva (sau de cineva) mereu se găseşte timp…nu-i aşa?

imagini-andreea-stefanescu-1

    3.Cum este viaţa la „înălţime”? Ai vreo destinaţie preferată?

    Viaţa la „înălţime” are la propriu suişuri şi coborâşuri. Dar viaţa e în general atât de frumoasă pe cât ţi-o faci singur şi asta porneşte din tine.

    Destinaţie preferată…Los Angeles pentru shopping, Singapore pentru mâncare, AFRICA pentru cel mai limpede cer pe care eu l-am văzut şi pentru oameni şi bineînţeles Europa pentru că e locul unde m-am născut şi am crescut.

    4.Dacă de mâine ai alege să faci altceva, în ce domeniu ai dori să activezi? Te-ai gândit să predai la o şcoală de dans?

   De fapt am predat la o şcoală de dans, „familia de salsa” în Dubai, pentru primii 3 ani cât am fost aici apoi m-am oprit din lipsă de timp. Acum e greu de spus…aviaţia e ca un drog la care e foarte greu să renunţi dar viaţa m-a dus pe multe drumuri până acum. Am plecat de la mate-info la facultatea de arte plastice, am lucrat în advertising, în web-design, în aviaţie şi recent am terminat un MBA în Elveţia în Hospitality Management. Sunt şi eu la fel de curioasă ca şi tine să aflu care e următorul pas şi următoarea aventură. Şi cred că un pic de mister e frumos în viaţă. Îmi place să lucrez cu oamenii, să îi înţeleg, să îi studiez deci orice aş face ar fi în direcţia asta chiar şi la nivel profesional.

   5.Ai avut posibilitatea de a intra în contact cu numeroase persoane. Unde te simţi cu adevărat acasă?

    Nu cred că acasă e un loc anume…admir oamenii care au rădăcini spre un loc, o stradă, o casă. Eu nu am fost aşa şi nu e mereu uşor. Mă ataşez în schimb de oameni mult şi am senzaţia că toată lumea e casa mea. Cineva mi-a zis în Bali că am un suflet nomad…poate că aşa e dar poate că într-o zi un alt suflet nomad mă va lua de mână şi îmi va arăta unde e cu adevărat acasă şi voi deveni mai domestică decât sunt azi 🙂

imagini-andreea-stefanescu-2

    6.Cum arată o zi din viaţa unei stewardeze?

    Probabil partea cu mic dejun la Paris, prânz la Milano şi cină în Dubai le-aţi auzit deja. Sincer nicio zi nu e la fel şi asta e ce mie personal îmi place. Dar poate fi obositor. Nu ai un program stabil, te trezeşti să te duci la muncă atunci când alţii dorm, şi te forţezi să dormi în mijlocul zilei când alţii se trezesc să se ducă la muncă. Nu prinzi sărbători, Crăciun, Paşte, Anul Nou în familie mereu dar le petreci în locuri care poate nici nu ştiai că există cu oameni care îţi deschid mintea cu felul lor de a privi viaţa.

o-zi-din-viata-unei-stewardeze

    7. Ce sfaturi ai da celor care intenţionează să îţi urmeze exemplul?

   Să creadă că „imposibilul” nu există şi tot ce îşi doresc e la doar un pas distanţă …şi pasul ăla se cheamă „a încerca”. Când îţi doreşti ceva te lupţi, şi încerci şi refuzi să crezi că nu va merge. Nimic ce merită în viaţă nu a venit gratis sau uşor. Aveţi încredere în voi şi în toate „posibil”-ităţile pe care viaţa vi le scoate în cale.

Autori: Drăgan Milica şi Coman Iasmina

Advertisements

One thought on “O zi din viaţa unei stewardeze Andreea Ştefănescu-Compania Emirates

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.