Iarna asta se poartă ADEVĂRUL-oglinda sufletului

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr.2 Decembrie 2016

Iarna asta se poartă ADEVĂRUL-oglinda sufletului

Autor Laura Elena Apetroaie

   De când mă știu am tot văzut oameni care se ascund, care preferă să tacă sau să se eschiveze în fața semenilor atunci când vine vorba despre viața lor și mărturisirea adevărului. Nu, nu este vina lor. Întotdeauna sunt două căi: adevărul sau evitarea lui. Iar neadevărul este ales pentru că pare mereu mai simplu. Teama de judecată îi determină pe mulți să aleagă calea unui adevăr inventat pe loc, a unui adevăr care le-ar fi plăcut poate să facă parte din realitatea lor.

   Nu e bine să judecați – nu din cauza dogmelor sau din cauza lumii, ci pentru că așa e mai bine pentru liniștea și sufletul fiecăruia. Ca să fiu sinceră – așa cum am fost mereu: adevărul este că nu știi niciodată ce motiv are fiecare, ce-l sperie sau ce-l doare, de ce se teme sau ce anume ar vrea să uite, să se vindece și să o ia de la capăt. Adevărul sperie, adevarul creează scenarii sumbre care nu fac altceva decât să ne trezească monștrii interiori, frica de respingere și abandon. Și nimeni nu vrea să se simtă certat, criticat, respins sau să se simtă al nimănui.

laura

  Viața nu este o luptă decât în mintea umană. Viața e o alegere. O sumă de alegeri. Care te fac fericit sau dimpotrivă, nefericit. Viața e o alegere simplă, cale de mijloc nu prea există – decât dacă vrem să ne mințim noi singuri. Viața e simplă, dar fiecare o complică după bunul plac.

Nu înțelegi oamenii dacă la un moment dat n-ai fi bântuit aceleași cărări întunecate și nu ai fi simțit și trăit aceeași poveste cu final întârziat.

    Am fost și eu de cealaltă parte a baricadei și știu cât e de greu să decizi ce cale să apuci, încotro să o iei, cu cine să vorbești, cui să-i spui ce simți, ce te doare, când te doare. Știu cât e de greu să-ți deschizi sufletul și să lași toată durerea să iasă afară. E dureros să devii vulnerabil în fața celor care te-au văzut mereu puternică, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu optimist și vorbind frumos și cu calm – deși numai cel ce trece prin așa ceva, știe ce greutate apasă pe inimă, cât înghite, cum se plimbă ca leul în cușcă și cum e când cauți alte soluții în afara singurei pe care ai aplicat-o, a funcționat, dar te-a obosit, te-a îndepărtat de tine, de oameni, de sufletul tău.

   Fiind cea care am evitat să spun adevărul de teama că aș fi putut fi etichetată, dar mai ales respinsă și părăsită, astăzi  înțeleg și mai bine pe cei care aleg altă cale decât cea a adevărului, dar dacă o înțeleg, asta nu înseamnă că o încurajez. Nu o încurajez deloc, nu o susțin, căci știu cât de râu poate să facă. Face mai mult rău, rezultatul fiind doar un bine aparent și de scurtă durată.

   Poate nu mă crede nici măcar un suflet, dar nu vrea nimeni să mintă, cu toții au aceeași dorință: să se protejeze. Minciuna este doar un paravan. O altă modalitate de a te proteja pe tine este să susții sus și tare că totul e perfect, că tristețea e doar o stare și că nu se ascunde nimic serios în spatele ei. Dar totul este pe termen scurt.

Când nu vei mai putea să ascunzi durerea în spatele zâmbetului, atunci vei face schimbarea bruscă, radicală. Sufletul te va forța să renunți la cine nu ești cu adevărat, să renunți la masca.

  De fapt, eu nu vreau să dau sfaturi, nici să vorbesc despre viață, chiar dacă sunt trecută prin ea și-s unsă cu toate alifiile. Eu vreau să spun povestea mea, nu pentru a fi model pentru cineva, nici ca să atrag atenția, nici ca să trezesc mila în sufletul cuiva. Prin exemplul personal vreau doar să spun un singur adevăr:

SE POATE… INDIFERENT DE ORICE!

  Chiar se poate! Se poate orice! Se poate să fii fericit chiar și atunci când nu ai motive să fii, chiar și când crezi că viața te vrea sărac, bolnav, defect și nefericit. Nimeni nu te vrea nicicum. Dar tu te vrei nefericit? De ce te-ar vrea viața nefericit când tu te vrei fericit? Tu trăiești viață, nu viața te trăiește pe tine!

  Și nu mai da vina pe viața ta – o minune cu care ai fost binecuvântat, doar pentru că adevărul societății și al celor din jurul tău a devenit adevărul tău și tu joci după cum îți cântă și-ți dictează alții. Eu am întâlnit oameni bolnavi foarte fericiți. Oameni săraci, care nu au de nici unele, dar au puterea să zâmbească, să se bucure din orice, să facă haz de necaz. Oameni care plâng, dar care mulțumesc vieții că trăiesc.

  Ai chiar acum în fața ta, o femeie care s-a născut cu un defect fizic vizibil, care a suferit cumplit din cauza defectului, a singurătății, dar și din cauza oamenilor. O femeie trecută prin dureri interioare groaznice, dar care a învățat (greu) să zâmbească, să se bucure și să fie fericită cu sine. O femeie care s-a ridicat de jos, și-a renăscut din propria durere.

Eu sunt cea care pot spune oricând:

Defectul fizic m-a învățat să fiu OM FERICIT!

Continuarea în articolul cu acelaşi titlu.

Autor Laura Elena Apetroaie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Iarna asta se poartă ADEVĂRUL-oglinda sufletului

  1. Frumos spus Laura! si cat mare adevar se ascunde in spatele cuvintelor tale. Ce bine ar fi daca toti/toate am avea curajul tau. Sau macar sa incercam.
    Ramai cum esti acum, fi fericita, fi trista, fi cum crezi tu ca e mai bine pentru tine. Important este sa ramai OM .

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s