Fursecuri cu iz de sărbătoare

Revista Rânduri cu dichis by Literatură pe tocuri Nr.2 Decembrie 2016

Fursecuri cu iz de sărbătoare

Autor Cosmin Lazăr

   Sunt un mare fan al dulcegăriilor și, mai ales, al fursecurilor. Să le pregătesc și, evident, să le ronțăi alături de o cană de lapte cald. Când se apropie sărbătorile de iarnă, primul lucru pe care-l plănuiesc e… să fac cât mai multe fursecuri! Iar tot ce-i făcut în casă este de o mie de ori mai bun decât ce găsim prin comerț (nu că cele din comerț n-ar fi bune). Iarna  e în plină desfășurare, Crăciunul își anunță venirea și, de aceea, m-am decis să împărtășesc cu voi rețeta ultimelor fursecuri pe care le-am pregătit. Și care au ieșit foarte bune! Colegii mei de la Literatura pe tocuri vă pot confirma asta.

       Ingrediente pentru o rețetă (eu prefer să dublez cantitățile ca să am suficient de ronțăit):

– 200 g faină cernută

– 150 g zahăr (eu îl prefer pe cel brun, dar și cel alb e bun)

– 2 ouă (de țară ar fi perfecte pentru culoarea aurie de la final)

– 100 g unt (lăsat puțin la temperatura camerei înainte de utilizare)

– 1 pliculeț zahăr vanilat/esență de vanilie

– esență de rom/migdale/lămâie (după preferință, eu le-am folosit pe toate)

– 100 g ciocolată tăiată cubulețe

– un praf de sare și o linguriță de praf de copt

– un praf de cuișoare, un praf de anason (joacă un rol esențial pentru gustul aromat, dar puteți renunța la ele)

– stafide (opțional)

fursecuri-cu-iz-de-sarbatoare

       Mod de preparare:

  1. Se mixează untul, ouăle și zahărul (alb/brun și vanilat) până se obține o compoziție omogenă. Turnăm esențele și condimentăm după preferință.
  2. Se adaugă treptat (în 2-3 reprize) faina amestecată anterior cu sarea și praful de copt. Se mixează bine-bine.
  3. Ciocolata tăiată cubulețe și stafidele se presară peste conținutul lipicios și se amestecă cu o spatulă.
  4. În tava acoperită cu foaie de copt punem câte o lingură de compoziție, la distanțe egale și suficient de mari. (La începutul coacerii au tendința de a se aplatiza și de a se lipi unele de altele)
  5. Tava se bagă în cuptorul preîncălzit și se lasă la foc moderat timp de 10-15 minute, după caz. Când fursecurile încep să capete o tentă aurie sunt gata. Pentru a fi siguri încercați fursecurile.
  6. Lăsați fursecurile la răcit, iar, dacă nu aveți suficientă răbdare, suflați, căci sunt tare fierbinți și gustoase.

      POFTĂ BUNĂ!  SĂRBĂTORI FERICITE!

 

Advertisements

4 thoughts on “Fursecuri cu iz de sărbătoare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s