Top 5 amante celebre din literatură și parfumurile inspirate din poveștile lor

Top 5 amante celebre din literatură și parfumurile inspirate din poveștile lor

Autor articol: Rodica Puşcaşu

   Să fim realiști… De când s-a născut iubirea, s-a născut și cealaltă monedă: iubirea interzisă. De când s-au născut relațiile oficiale, tot de atunci datează și noțiunea de „amant” sau „amantă”. Inevitabil, scriitorii nu au ratat ocazia să transpună în rândurile lor mari iubiri care au ca protagoniști amanti sau amante. Tot în lumea scriitorilor există și zicala potrivit căreia cele mai mari iubiri sunt cele interzise, controversate. Dincolo de lecțiile de moralitate pe care lumea contemporană, perfecționistă, le promovează, rămân personajele controversate care au rupt lumea literară în două, au împărțit cititorii în tabere – amanţii. Astăzi, o să vă vorbesc despre câteva amante din literatura universală, devenite celebre nu doar prin controversele pe care le-au creat, ci și prin parfumurile inspirate din poveștile lor.

1.Despre Anna Karenina s-a scris mult; este probabil unul dintre cele mai discutate personaje feminine din literatura universală. Conturată atât de fin și profund de către Lev Tolstoi, Anna Karenina a inspirat nu doar regizorii de film, ci și creatorii de parfum. Așa a luat naștere parfumul „Anna Karenina” de Novaya Zarya, un parfum de damă lansat în anul 1989. Parfumul este unul floral, cu note de trandafir, liliac, lemn de santal și mosc.

Caracterul libertin și drama interioară a acestui personaj a fost sursă de inspirație și pentru parfumul „Marchesa Parfum D’Extase”, un parfum special, așezat într-o sticluță cu un design deosebit. Notele sale florale și suave se amestecă armonios cu notele lemnoase și cu cele de iris, iasomie și ambrozie, amintind parcă de viața Annei, cu momentele de extaz și fericire, cu cele de speranță și cu clipele de pasiune interzisă, trăită la maxim.

2.Unii critici spun despre Lolita lui Nabokov că nu pare să fi fost tocmai un îngeraș, ea fiind cea care încuraja avansurile lui Humbert Humbert. Acesta din urmă, un intelectual francez cu o obsesie bolnăvicioasă pentru ninfete, se îndrăgostește de Lo, în vârstă de numai 12 ani. Pentru a-i fi cât mai mult timp aproape, Humbert se căsătorește cu mama lui Lo și locuiesc împreună. Începe un uragan de pasiuni interzise, cei doi având apropieri intime sub același acoperiș. Avalanșa de trăiri l-a inspirat pe Marc Jacob pentru parfumul „Coty”, dar și pentru parfumul „Oh, Lola”, lansat în anul 2011. Pentru acesta din urmă, reclama – care o avea protagonistă pe o tânără de numai 17 ani, îmbrăcată într-o rochiță copilărească, roz și ținând între picioare o sticluță de parfum – a fost interzisă în Marea Britanie. În notele de vârf ale parfumului se simte aroma căpșunilor, a zmeurei și a perelor, în cele de mijloc adie aroma magnoliei și a bujorului, iar baza este reprezentată de note bogate de santal și vanilie.

3.Anais Nin, cunoscută și sub numele de „amanta de mătase a literaturii” a avut o relație controversată cu Henry Miller, un adevărat cuceritor. Se spune că datorită ei, Miller a reușit să scrie „Tropicul Cancerului“ și trilogia „Răstignirea trandafirie“, scrieri cu care a uimit lumea literară a secolului al XX-lea. Însă, se pare că nu doar lumea literară a fost uluită. Există unele păreri potrivit cărora parfumul „Anais Anais” a lui Cacharel a fost inspirat din relația plină de pasiune și erotism a celor doi amanți. Parfumul este fresh, cu nuanțe florale de trandafir și iasomie albă, amintind parcă de seri intense, de emoții imprimate pentru totdeauna în suflete.

4.Pe numele său adevărat, Amantine Aurore Dupin, George Sand (1804-1876), a avut o viață caracterizată de criticii literari și de oamenii vremurilor sale, drept tumultoasă. Atât opera sa, dar mai ales stilul vieții sale, au constituit sursă de inspirație pentru parfumul „Pôeme”, creat de Jaques Cavallier. Se spune despre George Sand că a făcut parte dintr-un trio amoros, alături de Alfred de Musset și de Frederic Chopin. Nehotărârea sa, pasiunea intensă, izbucnirile uneori violente, răsturnările de situație, dar și romantismul și sensibilitatea sa, sunt regăsite se pare în nuanțele parfumului „Pôeme”, destinat femeilor cu un caracter puternic, dar care tânjesc în sufletul lor la căldura și senzualitatea trăite numai alături de un bărbat excepţional.

5.Jeanne Duval a fost, se pare, mai întâi amanta lui Baudelaire, pentru ca mai apoi să se transforme în contabila sa și în persoana care avea drepturi depline de gestionare a finanțelor. Criticii spun că „Florile Răului”, dedicate frumuseții și feminității acestei femei ce a cucerit inima marelui poet, au fost surse de inspirație pentru numeroși creatori de parfum, printre aceştia fiind și Kilian Henessy, care mărturisea într-un interviu: „Femeia care poartă aceste parfumuri este gingășia întruchipată. Păcatul este doar la un sărut distanță.”

Există și un parfum intitulat „Baudelaire”, de Byredo, un parfum pentru bărbați, cu note de vârf din piper și boabe de ienupăr, notele de bază fiind de patchouli și chihlimbar.

După ce v-am purtat prin curcubeul de arome și emoții ale iubirilor interzise, în încheiere, un poem menit să explice perfect legătura dintre iubire și parfum:parfum1

Parfum exotic, de Charles Baudelaire

În calde seri de toamnă când sorb cu adâncire

Mireasma care molcom din sânul tău adie,

Un ţărm al fericirii în mintea mea învie

Orbit de-o monotonă, fierbinte strălucire:

Un ostrov leneş unde mărinimoasa Fire

Dă arbori stranii, poame cu care te îmbie,

Bărbaţi cu trup subţire şi sprinenă tărie,

Femei cu-o fără seamăn de sinceră privire.

Mireasma ta mă duce-n meleaguri minunate

Şi văd un port cu multe corăbii adunate

Ce-s încă ostenite de valuri şi lumină,

În vreme ce parfumul ce-l dau tamarinarii

Domol îmi umflă nara şi-n sufletu-mi se-mbină

Cu cântecul pe care-l îngână marinarii.

Autor: Rodica Puşcaşu

Keira Knightley în Anna Karenina photo credit http://www.heyuguys

Advertisements

3 thoughts on “Top 5 amante celebre din literatură și parfumurile inspirate din poveștile lor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s