Călătorie ,,literară” prin India

Călătorie ,,literară” prin India

Autor: Iliuţa Raduţi

   Astăzi mi-am propus să fac o călătorie în lumea fascinantă a Indiei, ţinut care a atras de-a lungul timpului mari personalităţi în diverse domenii. Ne este cunoscut faputul că dorinţa de a explora această parte a lumii datează din anii 1487 când cel ce avea să se numească „deschizătorul de drumuri”, şi aici vorbim de portughezul Bartolomeo Diaz, a întreprins prima expediţie pentru a descoperi o cale maritimă către India prin sudul Africii, urmat de Vasco da Gama care a străbătut Oceanul Indian în numai 23 de zile, atingând la 20 mai 1498 portul indian Calicut.

   India ca spaţiu geografic se întinde de la înalţii munţii Himalaya până la exotica floră din Kerala şi de la fluviul Gange ,considerat sfânt, la nisipurile deşertului Thar. Locuitorii acestei ţări însumând aproximativ un milliard, vorbesc peste 200 de limbi şi sunt împărţiţi în două mii de grupuri entice.
India reprezintă pentru mulţi dintre noi ţara unde obiceiurile şi tradiţiile se împletesc armonios, atrăgându-ne prin modul cum au fost transmise din generaţie în generaţie şi unde cultura este atât de complexă şi diferită de cea a altor popoare. O călătorie pe aceste meleaguri nu poate fi decât una de neuitat, de la ruinele antice şi structurile religioase fascinante la oraşele exotice şi peisajele acestora, India prezintă o colecţie nesfârşită de atracţii turistice din care voi aminti câteva.14826424_658263251003568_1627548756_n

    Voi începe cu celebrul monument contruit de Shah Janan ca un cadou menit să demonstreze dragostea sa pentru frumoasa lui soţie Mumtaz Mahal. Taj Mahal supranumit “o lacrimă pe obrazul eternităţii”, este considerată o minune a lumii datorită splendorii reprezentată de vasta construcţie făcută din blocuri mari de marmură albă care îşi schimbă culoarea pe parcursul zilei, de piscinele cu apă limpede şi grădinile întinse ornamentale împodobite cu o vegetaţie luxuriantă. Vreme de 20 de ani aproximativ 20.000 de muncitori au muncit zi şi noapte la construcţia acestui monument.

    Templul Virupaksha din oraşul Hampi a fost la început un altar mic şi s-a dezvoltat ulterior sub conducătorii Vijayanagara într-un mare complex . Conform legendelor locului se spune că acest templu care fost construit în secolul al VII-lea d.Hr. şi a funcţionat de-a lungul timpul neîntrerupt, ceea ce îl transformă într-unul din cele mai vechi temple din India.”14826185_658263517670208_118552848_n

    Peşterile Ajanta sunt monumente-peştera datând din secolul al doilea i.Hr. descoperite de un grup de vânătoare britanic în anul 1819 . Starea bună de conservare se datorează faptului că acestea au fost părăsite în jurul anului 650 d.Hr şi date uitării. Frescele bine conservate înfăţişează o paletă bogată de evenimente prin sculpturile şi picturile artistice remarcabile.

   Harmandir Sahib, devenit cunoscut ca Templul de Aur, este principala atracţie turistică şi cel mai important centru religios pentru sikhsi din Amritsar vizitat anual de milioane de turişti. Guru Ram Dast a început construcţia templului în secolul al XVI-lea, iar în secolul al XIX-lea, etajele superioare ale templului au fost acoperite cu aur.” La sfârşitul fiecărei zile podelele templului sunt spălate cu lapte şi şterse cu o perie specială făcută din pene de păun.

   Cartea sfânta a credinţei sikh numită Guru Granth Sahib, care conţine 7000 de imnuri este adusă în zorii zilei pentru ca aceste imnuri să fie cântate de muzicieni şi preoţi până seară târziu.

Lal Qila sau Red Fort, construit de Shah Jahan, şi Jama Masjid reprezită una dintre atracţiile din capitala Indiei New Delhi. “Naqqar-khana (casa regală a tobelor), Diwan-i-Am (sala audienţelor publice), Mumtaz Mahal (palatul Mumtaz), Rang Mahal (palatul culorilor), Nahar-i-Bahisht (izvorul paradisului) sunt concentrate în complexul fortului după care urmează Khas Mahal (palatul privat) şi Diwan-i-Khas (sala audienţelor private). Toate sunt împodobite, sculptate în cele mai preţioase materiale şi au puterea de a te transpune într-o lume de mult apusă, dar încă vie. “

   Literatura Indiei îşi are originile în tradiţiile orale ale Vedelor şi în marile epopei, care , încă, fac parte din viaţa de zi cu zi a acestui popor fascinant. Cele mai vechi scrieri literare din India, au fost în limba sanscrită. În secolul al XX — lea, literatura indiana a fost influenţată de lucrările poetului şi romancierului Rabindranath Tagore, autor laureat al Premiului Nobel în anul 1913.
Un număr impresionant de scriitori aparţinând unor diverse curente literare au fost fascinaţi de aceste meleaguri şi ne-au lăsat de-a lungul timpului mărturiile unei game variate de sentimente pe care India prin misterul care o înconjoară şi o vastă bogăţie spirituală le-a creat. Voi aminti doi dintre autorii români care au vorbit despre India prin romanele lor întreprinse după o călătorie care le-a lăsat amintiri de neuitat de o fascinaţie tulburătoare.

   Mircea Eliade ne oferă o perspectivă a Indiei diferită prin prisma volumelor India şi Biblioteca maharajahului, constituind un studiu al culturii prin care caută să înţeleagă sensurile ascunse ale acesteia.” Am înlocuit aventură cu reportajul şi reportajul cu povestea”, scria autorul în prefaţa primei ediţii a volumului India. Dimensiunea spirituală a Indiei are un impact puternic asupra autorului, iar filozofia indiana devine o pasiune pentru Mircea Eliade. Acest aspect reiese şi din cunoscutul roman Maitreyi bazat pe experienţa din India şi pe date autobiografice.Datorită impactului pe care volumelor despre India publicate le-a avut de-a lungul timpului, despre Eliade se poate spune că a devenit mesagerul prin excelenţă al Indiei în cultura română.14886148_658263584336868_1475980816_n
„Mă întrebai aseară”, spune autorul: „Ce ne poate învaţă India, pe noi, occidentalii? India poate descoperi Europei nu un adevăr, ci o cale, şi calea această o batem noi aici în India, de patru mii de ani. India poate învaţă că viaţă spirituală e bucurie, e voluptate şi dans, câteodată tumultoasă şi sălbatecă, asemenea ploilor Bengalului, altădată calmă şi elevată, asemenea culmilor himalayene. Viaţă spirituală e inocenţa şi e libertate, e drama şi extaz”.

Despre călătorii în India întâlnim în literatura autohtonă şi romanul Namaste al autorului Octavian Segărceanu cunoscut sub preudonimul Sega.
Sega ne prezintă prin prizma acestui roman un jurnal a doua călătorii, una în India şi cealaltă în sine însuşi, afirmându-se că “îşi îndeasa toate întrebările într-un rucsac şi porneşte să le găsească răspunsuri pe alte meleaguri.” Sega porneşte spre India pe 11 iunie 2008, unde petrece vreme de un an într-o călătorie care îl poartă “de la ashramul lui Osho din Pune până în locul naşterii lui Buddha, în Nepal, din nordul tibetan al Indiei şi până în sudul ei dogoritor. “ Sinceritatea şi percepţia autorului referitoare la religia, cultura şi obiceiuri acestui popor au ca rezultat un roman fascinant.

   Pitorescul locului, felul de a fi al oamenilor, tradiţiile şi obiceiurile indiene ne îndeamnă spre o călătorie în această fascinantă ţară pe care mulţi dintre noi doresc să o viziteze , o ţară care a schimbat în timp percepţia multor oameni remarcabili.

“Cămin al civilizaţiei hinduse a văii, centrul a importante drumuri comerciale şi vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanităţii. “Wikipedia

Autor: Iliuţa Raduţi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s