,,CE ESTE TURCIA?” și câteva stereotipuri eronate

,,CE ESTE TURCIA?” și câteva stereotipuri eronate

Autor: Cosmin Lazăr

   Pentru primul articol al acestei rubrici m-am decis că ar fi necesară o prezentare a Turciei dintr-o perspectivă puțin diferită, pentru a ne putea familiariza. Înainte de toate, Turcia este o țară a contrastelor și foarte multe din miturile și din stereotipurile asociate acesteia nu sunt adevărate.

   Turcia este o țară situată pe două continente: Europa (3%) și Asia (97%), ocupând atât Peninsula Asia Mică, cât și o bucățică din Peninsula Balcanică. Instanbulul este puntea de legătură dintre cele două continente, dintre Orient și Occident, dintre tradițional și modern.

   Multă lume crede că femeile din Turcia umblă îmbrobodite, că bărbații turci au câte patru soții lipsite de drepturi. Nici vorbă de așa ceva. În anul 1934, Mustafa Kemal Ataturk a interzis prin lege purtarea vălului islamic și a turbanelor, în cazul bărbaților. O altă lege din 1926 interzice poligamia, iar la scurt timp după căderea Imperiului Otoman turcoaicele au căpătat drepturi, inclusiv cel la vot, pe care multe reprezentante ale sexului frumos din Occident încă nu le dețineau. Încă din perioada de declin a imperiului, s-au remarcat tendințele pro-occidentale, tendințe ce s-au amplificat în timpul republicii.

   Limba turcă actuală nu este scrisă în alfabetul arab, ci în cel latin, conform reformei kemaliste. Mai ales în ultimele decenii, occidentalizarea Turciei a atins apogeul. Multe orașe, regiuni îți dau impresia că te afli în colțul celălalt al Europei, dar, din fericire, mai există și colțuri pitorești ale Turciei care amintesc de trecut, păstrând o urmă a frumosului de odinioară. Există numeroase familii conservatoare, multe dintre ele aparținând clanurilor din Anatolia, dar și familii din extrema cealaltă, unde copiii sunt crescuți după principiile occidentale, ale libertății, ale laicismului.

   Un alt aspect esențial e laicitatea statului turc. Republica a adus  odată cu ea îndepărtarea religiei de la conducerea statului. Legile islamice nu mai influențează justiția, au fost uitate de mulți adepți ai noului regim. Foarte mulți turci nu sunt musulmani practicanți, nu iau în seamă cei cinci Stâlpi ai Islamismului. Luând în considerare tot ce am menționat anterior, Turcia nu poate fi confundată cu țările arabe și cu situația de acolo, deși confuzia aceasta este mai mult decât frecventă.

Pe lângă aceste stereotipuri eronate, mai există și unele adevărate. Când auzim cuvântul ,,Turcia” gândul ne zboară la:

  • Delicioasele baclavale, bine-bine însiropate, ce te vrăjesc cu mireasma lor îmbietoare;
  • Cafeaua la nisip, celebră datorită aromei și gustului încântător;
  • Celebra shaorma și faimosul kebab;
  • O istorie încărcată, cu seraiuri viu colorate și locuite de sultani, prinți, pașale, pe care adorăm să le vizităm în peregrinările noastre prin Turcia;
  • Impunătoarele moschei, cu numeroase minarate, locuri învăluite de o aură nemaiîntâlnită;
  • Tarkan – cel mai cunoscut muzician turc pentru români;
  • Orhan Pamuk, Elif Shafak – scriitori contemporani pe care orice cititor care se respectă îi ține la loc de cinste la el în bibliotecă;
  • Riviera turcească – înțesată de resorturi luxoase, stațiuni arhicunoscute precum Antalya, Bodrum, Kușadasi.

 

Simbolurile Republicii Turcia, cu care naționaliștii turci nu ezită să se mândrească:

  1. STEAGUL – semiluna albă pe fundalul roșu poate fi zărită aproape oriunde în Turciaturkey-turkish_flag

Sursa foto: Simboluri Turcia

  1. Portretul lui Mustafa Kemal Ataturk – nelipsit din nicio instituție publicăsteag

Sursa foto:Turkish American Cultural 

Autor: Cosmin Lazăr

Advertisements

3 thoughts on “,,CE ESTE TURCIA?” și câteva stereotipuri eronate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s