Picanterii-Cu și despre copii

Picanterii-Cu și despre copii

Autor: Budea Veronica

Importanța cititului copiilor la vârstă fragedă

   Mulți tineri părinți amână cititul copilului pe motiv că „este prea mic, nu știe” . Este foarte important ca lectura să fie introdusă la copil la vârstă cât mai fragedă ,începând cu cărțile ilustrate pentru copii sub un an, în care apar animăluțe și imitarea acestora. Copilul va imita sunetele și va începe devreme să formeze cuvinte. Citind copilului ajuți la formarea imaginației ,limbajului și recunoașterii obiectelor din jur pe măsură ce cuvintele se repetă.

   Este important ca pe măsură ce copilul crește să aleagă povestea pe care părintele să o citească, acest lucru face ca încrederea lui să crească bucurându-se de lectură și tot odată crescând și curiozitatea lui față de ceea ce ascultă.

Cum convingem copilul să citească de plăcere?

   Știm că cititul de plăcere la copii este mai rar. După cum știm copilul are tendința de a imita părinții, deci e important ca măcar un părinte să citească . Alegem momente de a petrece timp cu copii noștri , din când în când acest timp trebuie să fie dedicat lecturii. Explicăm copilului cuvintele noi întâlnite și semnificația lor în textul care-l citește. Arată interes față de ceea ce citește și întreabă-l ce a înțeles , oferă-i propria lui bibliotecă.

Petrece timp cu prietenii lui și citește-le povești scurte amuzante sau emoționante, glume sau ghicitori.

Ce cărți ar trebui să citească copiii ?

   În funcție de vârsta copilului alegem ceea ce le recomandăm , sunt foarte frumoase basmele clasice , dar nu trebuie să rămânem blocați în trecut , documentarea asupra cărților noi și alegerea se face împreună cu copilul , sunt foarte multe apariții noi de autori români și nu numai ,pline de învățături și lecții de viață. Fi deschis la nou și la comunicarea cu copilul, e important să citească orice-i place dacă-i va trezi curiozitatea să mai descopere lectura.

Important!

   Dacă copilul a făcut o năzbâtie nu-i dați pedeapsă niciodată să citească. Va înțelege că cititul e o pedeapsă și-l va considera negativ. Oferă-i ca recompensă pentru rezultate bune o carte pe care o va alege singur de pe internet sau din librărie. Descoperă împreună noutăți și felicită-l de câte ori știe ceva nou.

Fii prietenul copilului tău , dar nu uita să fii părinte!

Proverb

Cine-ți vrea binele te dojenește,

Cine-ți vrea răul te lingușește.

Autor: Budea Veronica

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Picanterii-Cu și despre copii

  1. Foarte frumos si interesant articolul. Desi poate unora li s-ar parea exagerat, fetita mea, in varsta de 5 ani, are deja propria ei biblioteca, destul de bogata, as spune. Iar seara, inainte sa mergem la somn, isi alege ea povestea pe care sa i-o citesc. Ea inca nu stie citi, dar alege povestile in functie de preferinte, deoarece deja le recunoaste dupa coperta.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.